Titel menubalk illustratie
  • Koffie zou voor de aanmaak van maagzuur zorgen. Dat zou de inhoud van de maag sneller doorsluizen naar de darmen en de uitgang naar buiten
  • 'Het blijft bijzonder dat een drankje dat vrijwel geen kilocalorieën bevat er tóch voor zorgt dat je naar de wc moet'

Aandrang na het drinken van koffie

  • Dit artikel verscheen in De Volkskrant van 17 november 2017.
  • We kennen het allemaal: moeten poepen na een kop koffie.
    Er zijn maar weinig mensen die het 's nachts doen. De meesten van ons doen het overdag, na de maaltijd bijvoorbeeld, of 's morgens na de koffie: poepen. Het afleveren van de Grote Boodschap is, als je gezond bent tenminste, een regelmatig ritueel. Des te opmerkelijker dat wetenschappers nog altijd geen antwoord hebben op die éne prangende vraag: waarom krijg je aandrang als je net je eerste mok ochtendkoffie achter de kiezen hebt?
  • Koffie zou voor de aanmaak van maagzuur zorgen. Dat zou de inhoud van de maag sneller doorsluizen naar de darmen en de uitgang naar buiten Het is een onderwerp dat met mysterie omgeven is, erkent Paul Boekema, de maag-darm-leverarts die gepromoveerd is op de effecten van koffie op het maagdarmstelsel. De cafeïne in koffie is het in elk geval niet: cola of een energiedrankje doet je niet plotsklaps naar het toilet rennen.
  • Wat is het dan wel? Een filmpje van de American Chemical Society op YouTube stelt dat koffie voor de aanmaak van maagzuur zorgt. Dat zou de inhoud van de maag sneller doorsluizen naar de darmen en de uitgang naar buiten. 'Daar zijn weliswaar studies naar gedaan', zegt Boekema, 'maar die zijn behoorlijk controversieel.'
  • Lees verder bij  De Volkskrant   (registratie verplicht)
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie