Titel menubalk illustratie
 • Sommige patiënten wachten al ruim een jaar op een operatie
 • "De resultaten van robot-ingrepen zijn namelijk niet beter dan na een gewone kijkoperatie"
 • Volgens chirurgen werkt een robot nauwkeuriger dan een chirurg

Vergoeding behandelingen

 • Grote problemen met behandeling incontinentie
  Het Slotervaartziekenhuis luidt de noodklok over het groeiende aantal mensen met zware incontinentieproblemen dat niet geholpen kan worden. Zorgverzekeraars vergoeden maar een paar operaties per jaar, terwijl het Slotervaartziekenhuis jaarlijks zeker zo'n 50 aanmeldingen krijgt. Sommige patiënten wachten al ruim een jaar op een operatie, die maar in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd kan worden. Lees verder
 • Achmea stopt extra vergoeding bij robot-ingrepen
  Zorgverzekeraar Achmea stopt per 1 januari met extra betalen voor robotingrepen. "De resultaten zijn namelijk niet beter dan na een gewone kijkoperatie." Tot nu toe betaalde Achmea wel de meerkosten per operatie en betaalde soms ook mee aan de aanschaf.

  Volgens chirurgen werkt de Da Vinci Robot nauwkeuriger dan een chirurg. De operatierobots kosten anderhalf tot twee miljoen euro per stuk. Ook zijn ze duur in gebruik. Achmea wil daarom volgend jaar alleen nog maar het tarief van de kijkoperatie vergoed. Willen ziekenhuizen toch met operatierobots blijven opereren, dan moeten ze het verschil zelf bijleggen.


  Wat betreft de andere verzekeraars:

  --- Zorgverzekeraar UVIT (Univé-VGZ-IZA-Trias) zet vraagtekens bij het groeiende aantal Da Vinci-robots in Nederland en de doelmatigheid hiervan. "Wanneer blijkt dat een ziekenhuis met een Da Vinci-robot geen doelmatige bedrijfsvoering heeft, dan leidt dat wat ons betreft tot lagere budgetten."

  --- Zorgverzekeraar Menzis "betaalt in principe niet mee aan de aanschaf van een Da Vinci robot. Menzis betaalt tot nu toe alleen een extra bedrag van 3.000 euro als een operatie wordt uitgevoerd met een robot. De toename van het aantal van deze apparaten met name in de Randstad is opvallend."

  --- CZ heeft de afgelopen jaren "de innovatie in een aantal ziekenhuizen gestimuleerd en deels meebetaald aan de aanschaf van Da Vinci-robots. In die ziekenhuizen betalen we daarnaast ook een extra bedrag voor het uitvoeren van een robotoperatie. Maar als CZ het nut er niet van inziet dat een ziekenhuis zo'n robot aanschaft, wordt niet meebetaald aan de aanschaf en ook geen extra bedrag voor een robotingreep betaald." (bron)