Titel menubalk illustratie
 • Bij beschadiging van de sluitspieren kan de controle over ontlasting worden verloren.
 • Als een verstopping lang duurt kan dat een continu verlies van dunne ontlasting

Oorzaken ontlasting incontinentie

 • Algemeen
  Incontinentie voor ontlasting is een aandoening die vaak voorkomt. In Nederland zijn er ongeveer 100.000 mensen die met dit probleem te kampen hebben. Waarschijnlijk is dit aantal onderschat, aangezien veel mensen met deze klacht niet naar een arts durven gaan.
  Incontinentie voor ontlasting heeft meerdere oorzaken en wordt veelal veroorzaakt door een defect van de anale sluitspier, beschadiging van de zenuwen die de sluitspier aansturen, een kleine endeldarm of een combinatie van deze factoren.
 • Beschadiging sluitspier
  Beschadiging van de kringspier in de anus komt met name voor bij vrouwen die een zware bevalling hebben gehad. Het kan ook voorkomen als complicatie na een operatie, als gevolg van een ongeluk of na seksueel misbruik. Als de kringspier in de anus is beschadigd dan voelt u wel aandrang, maar kunt u de ontlasting niet ophouden. Vaak treden de klachten na verloop van jaren op. De kringspier verslapt namelijk bij het ouder worden.
 • Het verslappen van de kringspier in de anus
  Verslapping van de kringspier in de anus is vaak een combinatie van een slechtere werking van de kringspier zelf en een slechtere werking van de zenuwen naar de kringspier. Hierdoor verdwijnt het aandranggevoel, waardoor u niet merkt dat u ontlasting verliest.
 • Beschadiging van zenuwen die de kringspier en bekkenbodemspieren aansturen
  De kringspier en de bekkenbodemspieren worden aangestuurd door zenuwen. Deze kunnen Pagina 1 van 5 beschadigd raken tijdens een bevalling. Ook kunnen beschadigingen ontstaan door langdurige verstopping (obstipatie), een operatie of ouderdom. Ook bij bepaalde ziekten kunnen de zenuwen beschadigd raken, zoals bij Multiple Sclerose (MS) of Spina Bifida (open rug)
 • Verzakking van de endeldarm (anale prolaps)
  Bij een anale prolaps is een deel van de endeldarm door de anus naar buiten gezakt. Op den duur leidt dit tot incontinentie.
 • Chronische darmontstekingen
  Bij een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis, kan het slijmvlies van de endeldarm ontstoken raken. Dit kan een versterkt aandranggevoel veroorzaken. Hierdoor is het moeilijker om ontlasting op te houden.
 • Aanhoudende dunne ontlasting of diarree
  Sommige mensen die langdurig last hebben van diarree hebben moeite met het ophouden van de ontlasting.
 • Overloopdiarree
  Bij langdurige verstopping kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting in de endeldarm weglekken. Dit wordt ook wel overloopdiarree, paradoxale diarree of 'soiling' genoemd. Vooral bij ouderen en kinderen is dit vaak de oorzaak van ongewild ontlastingsverlies.
 • Spastisch bekkenbodem syndroom
  Het spastisch bekkenbodem syndroom ontstaat wanneer de bekkenbodemspieren en de inwendige sluitspier van de anus vrijwel altijd aangespannen zijn. Mensen die last hebben van het spastisch bekkenbodem syndroom hebben daardoor veel moeite met het kwijtraken van ontlasting. Zij hebben vaak last van langdurige verstopping. Hierdoor kan uiteindelijk overloopdiarree ontstaan.
 • Bron: Maag Lever Darm Stichting
 • Encopresis
  Encopresis is een vorm welke bij kinderen voorkomt, waarbij zij onbewust of bewust hun ontlasting in de broek doen. Hier kunnen sociale aspecten een rol spelen. Encopresis komt 3 tot 4 keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie