Titel menubalk illustratie
 • Het gebruik van verkeerd incontinentie materiaal kan een vochtige omgeving veroorzaken
 • Een blaaskatheter is niet altijd een goed alternatief voor incontinentie-materiaal
 • Moet het recht op verschoning in zorginstellingen wettelijk zijn geregeld, of is het vanzelfsprekend?
 • Het lichaam kan heftig reageren op een ingebracht bekkenbodem-matje
 • Mannen die veel cafeïne consumeren lopen twee keer zoveel kans op incontinentie dan mannen die nauwelijks of geen cafeïne consumeren
 • "Mijn ervaring is echter juist dat het uiteindelijk vaak de problemen met poepen en plassen zijn, die deelname aan het sociale leven voor mensen met een dwarslaesie beperken."

Artikelen actueel

 • Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren
  Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”
  Volgens Drouven - apotheker en voorzitter van de Coöperatieve Apothekers Vereniging regio Zwolle (CAVRZ) - heeft de landelijke inkoop door Zilveren Kruis inmiddels geleid tot “schrijnende situaties” in zijn regio, doordat hulpmiddelen soms te laat worden geleverd. Bijvoorbeeld bedonderleggers en incontinentiemateriaal voor terminale patiënten. Drouven: “Patiënten laten in deze fase soms alles lopen, en het lukt landelijke leveranciers niet altijd dat materiaal binnen zes uur te leveren. Dan is de menselijke maat voor mij zoek.”
  Het tegenaanbod van de zorgverleners uit de regio Zwolle is dat ze patiënten zelf willen voorzien van hulpmiddelen. De partijen hopen dat Zilveren Kruis wil meedenken, want regionale samenwerking biedt de beste zorg, benadrukt Drouven. “Als keten houden we een compleet beeld van de patiënt. Onze bezorgers hebben vaak een huissleutel en komen bij patiënten thuis.” Ook verwachten de zorgverleners verspilling van hulpmiddelen te kunnen voorkomen. Lees verder
 • Tijdens COVID-19: Hygiëne belangrijker dan ooit?!
  Bij Coloplast merkt men dat mensen gedurende COVID-19 zich bewuster zijn van hygiëne. Uit recent onderzoek is gebleken dat 54% van de kathetergebruikers zich meer bezig houden met hygiëne tijdens COVID-19.
  Het vaker wassen van de handen, het hebben van een hygiënische katheter en het vermijden van katheteriseren in openbare gelegenheden worden als de belangrijkste aspecten gezien tijdens de eerste golf van de COVID-19 pandemie.
 • Digitaal platform met praktische oplossingen voor incontinentieklachten
  Stichting bekkenbodem4all.nl wijst op een nieuw digitaal platform met praktische oplossingen voor incontinentieklachten. De internationale koepelorganisatie WFIPP (World Federation on Incontinence and Pelvic Problems) heeft een nieuw digitaal platform opgericht voor patiënten en hun verzorgers die te maken hebben met incontinentie (plassen en poepen). U vindt er heel veel (Engelstalige) informatie, oplossingen en praktische tips om een betere kwaliteit van leven te verkrijgen: what it is, how can I get help, what treatments are available, how can I live with incontinence. Laat u vooral niet afschrikken doordat de informatie in het Engels is, want de teksten zijn zeer toegankelijk geschreven, en bovendien zijn er vele pictogrammen voor bijvoorbeeld oefeningen. Er is extra aandacht voor problemen die kinderen en jongeren hebben, en ook van de video’s van ervaringsgenoten en zorgverleners kunnen ervaringsgenoten veel leren. Ga naar supportincontinence.org
 • ‘Slimme kleding’ voor zorgafhankelijke cliënt makkelijk zelf te maken
  Bij mensen met bijvoorbeeld dementie, Parkinson, MS, een CVA of in de palliatieve fase kan het aan- en uitkleden moeizaam en pijnlijk zijn. Door wat simpele aanpassingen aan hun kleding is dit te verhelpen. Hoe? Dat beschrijft Sylvia Meinders – PDL-docent en adviseur beleid en kwaliteit bij zorginstelling Liberein- in haar twee boekjes vol naaitips.
  ‘Het jasschort-principe werkt ook heel fijn: je maakt een blouse of jurk aan de voorkant dicht, en knipt hem aan de achterkant open. Vervolgens maak je de achterkant weer dicht met bijvoorbeeld klittenband. Dit kun je ook doen met broeken die je aan de zijkant opent. Zo ontstaat veel meer ruimte om iemand comfortabel te kunnen aan- en uitkleden of om incontinentiemateriaal eenvoudig te kunnen verwisselen. Ook lees je in het boekje hoe je in een broek een speciaal vak innaait voor een katheterzak. Ik zag namelijk dat katheterzakken vaak van het been zakken en uit de broekspijp komen. Wanneer je een zakje innaait in de broek, blijft de katheterzak goed zitten en hoeft de cliënt zich geen zorgen te maken dat het zichtbaar is.’
  Lees verder
 • Vergoedgeregeld.nl is vernieuwd
  Een actief leven. De normaalste zaak van de wereld! Waarom zou dat anders zijn met een blaas- en/of darmprobleem? Een patiënt wil zich zeker voelen!Controle hebben. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor hulpmiddelenzorg die past. Er zijn veel keuzes en daarin beslist de patiënt zelf mee. Vergoedgeregeld.nl helpt bij het vergroten van dit bewustzijn. Met een vernieuwde website boordevol informatie, tips & ervaringen van anderen. Zo worden onzekerheden omgezet in de kracht van kennis en zelfregie.
  Op vergoedgeregeld.nl vindt u:
  • Hoe hulpmiddelenzorg in Nederland geregeld is.
  • Een duidelijke uitleg over vergoedingen én een overzicht per verzekeraar.
  • Verhalen van patiënten: hoe kregen zij passende zorg voor elkaar?
  • Heldere antwoorden op veelgestelde vragen
  • én een online kennisspel.
  Ga naar Vergoedgeregeld.nl
 • Dementie en incontinentie: een blog
  In haar V&VN blog "Sjoukje blogt: Inco's verkruimelen, ik zal het nooit begrijpen" vertelt een verpleegkundige over hoe om te gaan met een dementerende vrouw die haar inco kapot trekt. "Ik kwam al vrij vroeg in de ochtend bij mevrouw W. We weten, zij is vroeg wakker, dus handig om niet te lang te wachten. Met het vrolijke gemoed (goedemorgen mevrouw W!) wat we aan het begin van de dag nog hebben, ga ik haar kamer in. De kamer is veranderd in een sneeuwlandschap: overal (echt overal!) liggen snippertjes inco-materiaal. Het is 7.30 uur in de ochtend, de moed zakt me in de schoenen. Wat maakt dat mevrouw W (en andere bewoners) inco’s uitdoet en vakkundig uit elkaar trekt?" Lees verder
 • Zorg op maat voor elke cliënt
  Wilma van Duijvenvoorde – de Vreugd, teamleider afdeling Esdoorn bij Topaz locatie Overduin, weet als geen ander dat zorg op maat hét sleutelwoord is voor het bieden van de beste continentiezorg door haar team aan haar cliënten: “Goede continentiezorg én daarbij de huid gezond houden is bij ons de norm!”.
  “Bij ons komt incontinentie gerelateerde dermatitis eigenlijk niet voor, ook niet bij cliënten die niet meer mobiel zijn of in bed liggen. Ik ben ervan overtuigd dat dat komt omdat wij goede persoonlijke hygiëne hoog in het vaandel hebben. Daar zijn onze medewerkers erg op gebrand en nemen er voldoende tijd voor. Op onze locatie heeft men een heel hoog werkethos, ze zijn erg betrokken bij onze cliënten. Wil een cliënt vaker douchen? Bij ons kan dat! Moet een cliënt op bed verzorgd worden en ziet hij of zij erg op tegen een wasroutine met waskommen, water en zeep? Dan gebruiken wij die handige Verzorgende Washandjes. Die zijn een stuk minder belastend en ze wassen net zo schoon en fris. Tegelijkertijd verzorgen ze de huid ook nog eens. Maar… het behouden van een gezonde huid gaat verder dan goede hygiëne. Juiste voeding, de vochtbalans in de gaten houden, wisselligging toepassen, op het juiste tijdstip een antidecubitusmatras inzetten én goede incontinentieproducten gebruiken. Het helpt er allemaal bij.” Lees verder

 • Demcon investeert in vaginale ring met app voor effectievere behandeling incontinentie
  Het bedrijf LiGalli heeft een unieke vaginale ring ontwikkeld die gecontroleerd een medicijn tegen incontinentie in vloeibare vorm afgeeft, de vrouw ondervindt daardoor minder bijwerkingen. De MedRing van LiGalli maakt effectievere medicijntoediening en betere diagnostiek mogelijk en wordt bestuurd via een smartphone-app. Hiermee kan incontinentie doelgericht worden behandeld, waardoor vrouwen geen belemmeringen meer hoeven te ervaren bij hun maatschappelijke activiteiten. Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon heeft in opdracht van LiGalli inmiddels de uitontwikkeling en eerste productie van de MedRing afgerond. De partners werken nu samen aan nieuwe uitvoeringen van de MedRing, voor de afgifte van andere medicijnen en ook voor diagnostiek. Lees verder
 • Veel stress na verdwijnen openbare toiletten bij patiënten met incontinentie
  Veel mensen die dagelijks kampen met incontinentie maken zich grote zorgen over het gebrek aan openbare toiletten. Door de coronacrisis waren restaurants lange tijd niet open en ook nu, met veel restaurants die inmiddels weer open zijn, worden toiletbezoeken door niet-klanten geweigerd. Patiënten zeggen zich grote zorgen te maken als ze naar buiten moeten en eerst verschillende opties moeten onderzoeken in het geval zij acuut naar het toilet moeten.
  Hoewel het vinden van een openbaar toilet voor de coronacrisis al niet altijd makkelijk was voor mensen met incontinentie, is dat nu nog veel lastiger geworden. De 64-jarige Loes Burgmeijer heeft darmincontinentie en moest laatst erg nodig het toilet gebruiken. Omdat ze nergens naar binnen mocht, had ze geen andere keuze dan haar ontlasting langs haar benen laten lopen. “Er is niets zo mensonterend als dat.”
  Lees verder
 • Waar we liever niet over praten

  Wist je dat 1 op de vier mannen plasproblemen heeft nadat hij veertig is geworden? Bij vrouwen is dat zelfs 1 op de 3 nadat ze Sara heeft gezien. Er is daarbij wel een duidelijk verschil: bij mannen is vaak het probleem dat de plas moeilijk op gang komt en of pijn doet.

  Bij vrouwen is er meer sprake van ongewenst urineverlies. Ook op jongere leeftijd kan een dergelijk probleem ontstaan, bijvoorbeeld na een bevalling of een ziekte en het kan tijdig of permanent zijn. Medicatie uit de apotheek kan helpen, maar soms is incontinentiemateriaal nodig. Vandaag de dag gebruiken 500.000 mensen in ons land incontinentiemateriaal. Het is iets waar liever niet over gepraat wordt en dat is mede omdat er incontinentiematerialen zijn die het probleem kunnen beperken.
  Lees verder bij Assistentensite.nl met een kort overzicht voor assistenten.

 • Tena maakt het taboe van ouder worden, seksualiteit en incontinentie bespreekbaar
  Tena wil het taboe van ouder worden, seksualiteit en incontinentie bespreekbaar maken met de campagne ‘I will be me’. De campagne moet het positieve vrouwelijke zelfbeeld versterken ondanks de fysieke gevolgen van ouder worden. De commercial, ontwikkeld door AMV BBDO, vertelt dat vrouwenlichamen veranderen, maar vrouwen dat zelf niet hoeven. Dat gaat betreft ook urineverlies. Tena: ‘Te veel? Het gaat niet over jou!’ De boodschap wordt in de ‘Ageless’-commercial uitgesproken door vrouwen van boven de vijftig die openhartig zijn over hun nog steeds ontluikende seksualiteit, intimiteit en het effect van incontinentie op hun leven. Zij hebben het script van de Tena-commercial zelfs zelf geschreven. De campagne is gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland en zal onder meer te zien zijn op tv en in bioscopen.  Lees verder
 • Ashley Graham over incontinentie na bevalling: "Niemand praat erover"
  "Topmodel Ashley Graham (32) is bijzonder openhartig op Instagram. Ze onthult te lijden aan incontinentie als gevolg van haar bevalling. ‘Na al die jaren in de mode had ik nooit gedacht dat wegwerpondergoed mijn favoriete kledingstuk zou zijn’, schrijft ze. In het bijschrift schrijft Ashley: ‘Steek je hand op als je niet wist dat je ook je eigen luiers aan het verschonen zou zijn’. Ze wil haar volgers laten zien dat het niet alleen maar leuk is, bevallen van je kind. ‘Niemand praat over het herstel en de genezing van je lichaam, iets dat kersverse moeders allemaal ervaren. De obstakels die we nog steeds tegenkomen zijn groot. Het is ongelooflijk wat vrouwen moeten doormaken.’ Lees verder
 • Wendy raakte incontinent na de bevalling: 'Ik kon een jaar ontlasting niet ophouden'
  Het lichaam van de vrouw is niet altijd geschikt om te baren, stelt gynaecoloog Bas Veersema. Bij een zware vaginale bevalling zijn er risico's op de lange termijn, zoals incontinentie voor urine. In een heel enkel geval wordt iemand incontinent voor ontlasting, zoals Wendy (34). Door een inschattingsfout van het ziekenhuis zal zij de rest van haar leven geconfronteerd worden met haar zware bevalling.
  Volgens de kraamhulp was dit heel normaal na een bevalling, dus dat wilde Wendy graag geloven. "Bij yoga vertelde ik dat ik mijn ontlasting niet kon ophouden en ook daar kreeg ik de reactie dat dit heel normaal was. Na je bevalling is alles gescheurd en kapot. Ik moest het 'nog maar even de tijd geven'." Wendy wil haar verhaal graag delen omdat ze vindt dat incontinentie niet iets is om je voor te schamen. Lees verder
 • Ziekenhuispersoneel draagt incontinentiemateriaal om coronavirus patiënten te helpen
  In Wuhan, China, werken artsen en verpleegkundigen dag en nacht door om mensen met het coronavirus te helpen. Door het gebruik van incontinentiemateriaal kunnen de hulpverleners in beschermende kleding doorwerken en hoeven ze deze niet uit te doen bij toiletbezoek. Lees verder (Engels)
 • Ziekenhuis behandelt goedaardige prostaatvergroting met waterdamp
  Ziekenhuis Vithas Xanit International in Benalmádena is het eerste ziekenhuis in Málaga dat goedaardige prostaatvergroting met waterdamp behandelt. Deze techniek behelst een ingreep van 10 minuten zonder risico op incontinentie of ejaculatieproblemen. Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwe behandeling ten opzichte van gangbare behandelingen is dat meer dan 90 procent van de gevallen van ejaculatieproblemen wordt voorkomen. Voorts is de interventie zeer snel en duurt tussen de 3 en 7 minuten en omdat het om een minimaal-invasieve techniek gaat, zijn de risico’s en kansen op bijwerkingen, zoals bloedingen, aanzienlijk gereduceerd. Bovendien is de behandeling veilig en efficiënt en is geen operatiekamer of verdoving nodig. De behandeling met waterdamp zorgt ervoor dat de prostaat met al zijn functies behouden blijft. Lees verder
 • Taboedoorbrekende modeshow bij Margriet Winterfair
  TENA maakt zich hard om de taboes die rusten op urineverlies te doorbreken en dit bespreekbaar te maken. Daarom organiseerden ze een modeshow op de Margriet Winterfair waarbij modellen de incontinentiebroekjes droegen. “We hebben enorm veel positieve reacties ontvangen op de modeshow en hopen dat we hiermee aan vrouwen laten zien dat je je vrouwelijk én zelfverzekerd kunt voelen met incontinentiebroekjes”, liet Marian Bron, marketingcommunicatiemanager van TENA Benelux, weten. De broekjes zijn stijlvol, comfortabel en beschermen je de hele dag tegen urineverlies en nare geurtjes. Daarnaast zijn de broekjes beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren en maten, zodat je ze makkelijk kunt combineren met je kleding.
  Lees verder bij Margriet.
 • Carla van Wijk continentieverpleegkundige van het jaar 2019
  De verkiezing van continentieverpleegkundige van het jaar is in 2002 door Wellspect, de producent van o.a. LoFric® en Navina™ Systems, in het leven geroepen als erkenning en waardering voor het werk en de inzet van continentieverpleeg-kundigen. De winnaar is geworden: Carla van Wijk, werkzaam als continentieverpleegkundige in het Regionaal Bekkenbodemcentrum van het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht. Zij ontwikkelde gerichte informatie voor kinderen met plas- en poepproblemen en bundelde dit in het boekje: ‘De poep- en plasklas: leer hoe jij de beste kunt worden’. Het boekje dient als steuntje in de rug voor de kinderen, maar ook als handig naslagwerk voor iedereen die kinderen met deze problematiek begeleidt.
 • Toilet-app HogeNood: handig, maar niet altijd accuraat
  Hoe weet je nu waar je wél je behoefte kunt doen, mocht de nood hoog zijn? Daarvoor is de app HogeNood bedacht. Je kunt de beschikbare toiletten bekijken in lijstvorm of op de kaart. In de lijst zie je in één oogopslag hoever het dichtstbijzijnde toilet is, of het voor mannen en/of vrouwen is en de rolstoeltoegankelijkheid. Er blijken al gauw meer wc’s te zijn dan de app laat zien. In de praktijk blijkt ook dat sommige informatie verouderd is. Zo bleek een Texaco tankstation de Esso te zijn en hoefde er niet 50 cent te worden neergeteld, maar was het gebruik gratis. De app is dus handig als back-up, maar je zal er goed aan doen om ook gewoon om je heen te kijken als je nodig moet. Lees verder bij Kassa.
 • Modieus broekplassen dankzij deze verpleegkundige uit Zwolle
  Als verpleegkundige zag Liselotte Volkers uit Zwolle schaamte en ongemak onder vrouwen met ongewenst urineverlies. Als onderneemster bedacht ze een oplossing: modieus ondergoed met een absorberende laag. Samen met productontwikkelaars hebben we een soort pad van vier lagen ontwikkeld: een katoenlaag, een waterafstotende laag, een absorberende laag van een soort badstof en een toplaag. We laten het in het Verre Oosten produceren en verkopen het via onze website. "Eerst willen we het assortiment voor vrouwen uitbreiden, met meer modellen en kleuren. Daarna richten we ons op mannen en misschien ook op kinderen." Lees verder
 • De wc ging op slot - ik testte incontinentiemateriaal
  Myra besluit zelf te ervaren hoe het is om te plassen en te poepen in incontinentiemateriaal. De cliënten waar ik de afgelopen 14 jaar mee heb gewerkt zijn passief, vaak rolstoelafhankelijk, zorgafhankelijk en hebben niet het ontwikkelingsniveau om te spreken of hun gevoelens te uiten. De motivatie om te experimenteren komt voort uit de wens om onze bewoners beter te begrijpen en dus beter te begeleiden en verzorgen. Dertig uur lang experimenteren, spreek ik met mezelf af. De wc gaat dertig uur lang ‘op slot’.
     "Al gauw moet ik plassen. Oké, daar gaat-ie. Wat voelt dit vreselijk onnatuurlijk. Zonder wc onder je gewoon alles laten gaan. Hoe het voelt? Warme gloed, vreemd, en nat: gewoon even wat steekwoorden."
     "Ik voelde ook de normale drang om dat ‘ene andere in mijn inco te laten gaan’. Daar stond ik tegen de wasbak aan te draaien. Ik voelde het zowel naar voor als achter glibberen. Gewoon weer even wat steekwoorden: vies, onhygiënisch, vreemd, glibberig."
  Ik heb heel veel geleerd van dit experiment, over mezelf en het besef van mijn lichaam, maar ook over mijn bewoners, waar het uiteindelijk om draait. Lees haar hele verslag.
 • Wat hebben we aan de maanlanding gehad?
  Veel dingen die we nu vanzelfsprekend vinden, komen uit de ruimtevaart. Een kleine opsomming: er zou geen smartphone zijn, geen Nike Air Max, geen kruimeldief – en klittenband was waarschijnlijk veel minder bekend geweest. De knapste koppen werden bij de NASA bij elkaar gezet voor de eerste maanlanding, nu 50 jaar geleden. En dat was niet voor niets: alles moest worden uitgedacht tot in detail. Van den Berg, directeur van de permanente ruimtevaarttentoonstelling Space Expo: "Hoe hou je de lucht zuiver in de capsule? Hoe ontwikkel je een goede luier waarin astronauten hun behoefte kunnen doen? Hoe zorg je dat de astronauten voldoende voedsel binnen krijgen?" Lees verder  Astronauten zitten vaak uren in zo’n capsule te wachten tot ze gelanceerd worden en ze schijnen dan in een ongemakkelijke houding te zitten die nogal op de blaas drukt. Daarom heeft de NASA een speciale luier ontworpen, officieel wordt ‘ie de Maximum Absorbency Garment genoemd, een MAG dus. Bron: Astroblogs
 • Zwolse Loes (64) schudt gêne van zich af en spreekt in gemeenteraad over incontinentie
  Van de 3,5 miljoen blaas- en buikpatiënten in Nederland durft een kwart vaak niet naar buiten vanwege het tekort aan openbare toiletten. Ze moeten soms om de tien minuten naar het toilet, maar die zijn niet altijd in de buurt. Daarom sprak de Zwolse Loes Burgmeijer in de gemeenteraad over haar eigen incontinentieprobleem. Het verhaal maakte indruk op het CDA, dat een motie indiende om meer aandacht voor het probleem te krijgen.
  Burgmeijer geeft een voorbeeld waarom het anders moet. "Laatst ging ik in Zwolle een ijsje eten met collega's. Ik heb de auto geparkeerd op een parkeerdek. Wanneer ik uitstap denk ik: 'ik moet nu naar de wc'. Ik heb het de beheerder gevraagd, maar er is geen wc." Ze vervolgt: "Naast tranen die me over de wangen biggelen, voel ik de warme ontlasting langs mijn benen glibberen. Gelukkig ben ik met de auto en kan ik snel naar huis om te douchen en schone kleren aan te trekken, en het nog een keer te proberen. Het haalt je zelfvertrouwen gigantisch omlaag. Echt, je voelt je machteloos en bent geneigd om in het vervolg maar thuis te blijven." Lees verder
 • Blaassensor UMC Utrecht voorkomt natte broek
  Kinderen met incontinentie vinden het moeilijk om hun plas op te houden. Klachten, zoals regelmatig een natte broek, ontstaan omdat hun blaas niet goed werkt of omdat ze niet op de goede manier plassen. De gevolgen op emotioneel vlak kunnen groot zijn, zoals schaamte of niet meer mee willen doen met spelen. Pieter Dik, kinderuroloog in het UMC Utrecht, bedacht daarom de ‘SENS-U’ om deze kinderen te helpen. “Met echografie meet deze blaassensor het volume van de blaas. Wanneer het tijd is om te plassen, krijgen kind en ouder een seintje.” Meer informatie
 • 'Weet Wat Ik Heb' ondersteunt kinderen met een aandoening
  De portal 'Weet Wat Ik Heb' is door een aantal patiëntenverenigingen opgezet, om kinderen met een aandoening te ondersteunen in het vertellen van hun verhaal. Een van de onderwerpen betreft incontinentie. Met een animatie, belangrijke informatie over incontinentie en weetjes & cijfers.
  In het spreekbeurtpakket vind je alle middelen die je nodig hebt om een spreekb
  eurt te houden over incontinentie: afbeeldingen, video's en een Powerpoint voorbeeld. Vertel snel en makkelijk het verhaal van jouw aandoening, voor méér begrip in de klas. Bekijk de site
 • Zo verminder je onnodig kathetergebruik in 6 stappen
  Zeven Nederlandse ziekenhuizen hebben het aantal onnodige urinekatheters en infusen omlaag gebracht. De onderzoekers maakten een toolkitwaarmee je dit ook op jouw afdeling kunt doen. De belangrijkste conclusies: Breng de situatie in kaart. de onderzoekers vonden dat 32% van de urinekatheters en 22% van de infusen onterecht aanwezig is. Zoek uit waarom jullie katheters onnodig inbrengen of laten zitten. Meet de resultaten vlak na de interventie, en ook een tijd daarna.  Zorg dat één arts of verpleegkundige verantwoordelijk is om de onnodige katheters en infusen onder de aandacht te blijven brengen. Lees verder
 • ‘Slimme’ luiers leveren Evean tijd, geld en een prijs op
  Zorgorganisatie Evean heeft met ‘slim incontinentiemateriaal’ de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst gewonnen die vorig jaar door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was uitgeschreven om innovaties in de verpleeghuiszorg te stimuleren.  Het team van Evean Oostergouw introduceerde het incontinentiemateriaal van Abena in twee psychogeriatrische afdelingen. Aan de hand van een sensor in de luier en een losse, persoonsgebonden clip wordt gemeten in hoeverre het materiaal verzadigd is. De clip verzamelt data over het plaspatroon van bewoners, die terug is te lezen via een app. Zo kunnen zorgverleners bijhouden wanneer het tijd is om een bewoner te verschonen. Ook voor de bewoners was de nieuwe werkwijze volgens Evean een verbetering: zij hoeven niet meer in een nat en koud bed te liggen en ervaren minder schaamte en onrust.  Lees verder
 • Enschedese (76) mag niet naar winkel-wc
  De dame met darmproblemen werd op oudejaarsdag het toilet geweigerd in de Primera Enschede. Ze deed het daarna in haar broek. “Ik voel me verschrikkelijk rot.” Primera zegt niet anders te kunnen. Een nederlaag, zo noemt Hennie van Erkelens Berghorst (76) het incident dat haar is overkomen op Roombeek. De Enschedese snelde op oudejaarsdag de Primera in voor een sanitaire noodstop. Ze legt uit: “Ik heb darmkanker gehad en geen endeldarm meer. Dan moet je soms a la minute naar de wc. Omdat ik vaak in de Primera kom, ging ik snel naar die winkel.” De baliemedewerker weigerde het verzoek echter resoluut, ondanks uitleg van de dame op leeftijd. “‘Ze zeiden: we mogen dit niet doen. En: ‘Ga maar naar het restaurant iets verderop’. Ik zei nog: als ik dat maar haal. Eenmaal buiten was het al te laat....” Lees verder
 • Thessa Segeren-Boetzkes Continentieverpleegkundige van het jaar 2018
  De winnaar van de verkiezing van continentieverpleegkundige van het jaar 2018 is geworden: Thessa Segeren-Boetzkes, werkzaam als UCS-verpleegkundige continentiezorg in het Amphia Ziekenhuis Breda. Als voorzitter van de beroepsvereniging CV&V komt zij op voor een betere positie van de continentieverpleegkundigen en -verzorgenden. Als lid van de werkgroep Kwaliteit Continentie Hulpmiddelen (KCH) heeft zij zich ingezet voor nieuwe afspraken over goede en beschikbare hulpmiddelenzorg, waarbij de patiënt centraal staat. Als eerbetoon ontving zij van Wellspect de bijbehorende ‘Gouden katheter’ en een cheque ter waarde van € 1.000,- te besteden aan zorginhoudelijke en/of zorg gerelateerde doelen.
 • St. Antonius start met nieuwste behandeling prostaatkanker
  In het St. Antonius Ziekenhuis is een patiënt met prostaat kanker voor het eerst behandeld met Irreversibele Elektroporatie (IRE) Therapie. Bij deze nieuwe behandeltechniek, ook wel NanoKnife genoemd - naar de naam van het behandelapparaat - wordt gebruik gemaakt van stroomstootjes. Daarmee kunnen prostaatkankerpatiënten in het St. Antonius voortaan behandeld worden zonder dat omliggend weefsel beschadigd raakt. Bovendien wordt de kans op vervelende bijwerkingen als incontinentie en problemen met erecties hiermee fors kleiner. Het St. Antonius is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. Lees verder
 • Verzorgende Joke: 'Verrassing! Vandaag gaan we allemaal een inco dragen'
  Ze heeft echt hart voor de bewoners, verzorgende Joke Zoetemelk (47). Zelf ervaren wat bewoners voelen, maakt dat we nóg betere zorg kunnen verlenen, vindt ze. Daarom bedacht ze een uniek plan. "'Verrassing! Vandaag gaan we allemaal een inco dragen', zei ik tegen mijn collega’s. Ik deelde het materiaal aan iedereen uit, ook aan de teamleider en de zorgmanager – al vond ik dat best spannend. De zorgmanager zei: 'Eh, ik heb twee sollicitanten vandaag en een strak jurkje aan, straks zien ze het.' Maar dat ongemakkelijke was natuurlijk juist de bedoeling. Alleen zo kunnen we begrijpen hoe het voelt voor onze bewoners om dat materiaal te dragen. Zij zijn net zo goed bang dat een ander het ziet of ruikt.
  Lees het hele verhaal
 • De 5 meest voorkomende fabels over ongewenst urineverlies (en wat je eraan kunt doen)
  Het tijdschrift Margriet zet de 5 meest voorkomende fabels op een rijtje. Helpt minder drinken? Gaat het vanzelf over? Helpt oefenen echt niet? Kan iedereen zien dat je materiaal gebruikt? Hebben alleen ouderen er last van? Kijk hier naar de antwoorden!
 • Mensen met incontinentie moeten beter geïnformeerd worden over mogelijke behandelingen
  In België kunnen mensen met incontinentie onder bepaalde voorwaarden een jaarlijkse vaste vergoeding (forfait) van het RIZIV ontvangen. Het blijkt dat de forfaits bepaalde mensen eerder aanzetten tot het kopen van luiers, in plaats van het volgen van een behandeling. Er bestaanechter vrij doeltreffende behandelingen voor (het voorkomen en verminderen van) de meeste vormen van incontinentie. Er bestaan immers doeltreffende behandelingen voor bepaalde vormen van incontinentie, waaronder revalidatie en elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren bij gespecialiseerde kinesitherapeuten, bepaalde chirurgische ingrepen en geneesmiddelen. Voor complexe gevallen bestaan er ook steeds meer multidisciplinaire incontinentieklinieken in ziekenhuizen. Het advies is om patiënten en zorgverleners duidelijk te informeren dat incontinentie niet altijd onvermijdelijk en definitief is. Lees verder
 • De Identifi-slip van Tena brengt continentie-patroon in beeld
  Zorgcentrum Clara Feyoena Heem, een onderdeel van de Saxenburgh Groep, gaat met het ZorgSpectrum - een zorgorganisatie actief in Nieuwegein en Houten - de zogenoemde Identifi-slip van Tena testen. Daarmee is het mogelijk gedurende 72 uur het continentie-patroon van cliënten te volgen. Uit de testresultaten kan worden opgemaakt of er verbeteringen nodig zijn in de continentie-zorg.  Het centrum doet mee aan een challenge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor verbeterde zorg in verpleeghuizen.
  Lees verder of bekijk de demonstratiefilm.
 • Veel vrouwen houden klachten na de bevalling
  Na een bevalling blijven vrouwen vaak klachten houden. Zeven op de tien vrouwen heeft in het eerste jaar na de bevalling last van anale klachten, bleek uit afstudeeronderzoek uit 2016. Een op de vier vrouwen heeft na de bevalling last van urineverlies, blijkt uit cijfers van het UMC Utrecht. Erica Janszen, gynaecoloog bij het OLVG-Oost in Amsterdam: "Een nacontrole zes weken na de bevalling is eigenlijk veel te vroeg. Vrouwen zitten dan nog volledig in hun herstel. Ze hebben vaak nog geen seks gehad. Ook hebben ze hun plas nog niet lang hoeven ophouden, omdat ze nog veel thuis zitten. Dus of ze last hebben van pijn bij het vrijen of incontinentie, weten ze nog niet." Lees verder
 • Zilveren Kruis benoemt koplopers prostaatkankeroperaties
  Om de kwaliteit van prostaatkankeroperaties te stimuleren heeft Zilveren Kruis, samen met de ProstaatKankerStichting.nl (PKS) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), drie koplopers geselecteerd op het gebied van prostaatkankeroperaties. De drie beste aanbieders volgens de zorgverzekeraar zijn: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Maasstad Ziekenhuis. De drie ziekenhuizen worden met ingang van 1 januari 2019 door Zilveren Kruis beloond met een driejarig, volumevrij contract voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties.
  Volgens Zilveren Kruis heeft onderzoek aangetoond dat patiënten na afloop veel minder complicaties en bijwerkingen als impotentie en incontinentie ervaren wanneer zij geopereerd zijn door een gespecialiseerd team met veel ervaring. Lees verder
 • Online training helpt vrouwen met urineverlies
  Het Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urine-verlies bij vrouwen. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt met een online training vrouwen te kunnen helpen."Veel vrouwen die last hebben van urineverlies gaan hiermee niet naar een huisarts omdat zij zich schamen, ze denken dat het erbij hoort na hun bevalling of omdat ze ouder worden. Zodoende lopen zij onnodig lang met hun klacht rond en krijgen zij geen behandeling. Ook de huisartsen zelf geven niet altijd de juiste behandeling. Daarom is het nodig om de behandeling voor urineverlies anders aan te bieden en dat doen we met deze internet training. Vrouwen kunnen hieraan meedoen zonder dat zij naar een hulpverlener hoeven te gaan en zij kunnen de training thuis, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo volgen." Lees verder
 • Philadelphia zet slimme incontinentieluier breed in
  16 locaties van zorggroep Philadelphia gebruiken inmiddels de slimme incontinentieluier. In maart 2017 begon Philadelphia een proef met de samen met Abena ontwikkelde luier. Mede door de input voor verbetering van begeleiders van Philadelphia, komt het slimme incontinentiemateriaal straks praktijk getest op de markt onder de naam Abena Nova.
  Deze slimme incontinentieluier bevat sensoren die met behulp van een app laat zien hoe vochtig deze is. Daardoor kunnen medewerkers precies op tijd verschonen. Lees verder
 • Mannen zoeken laat hulp bij stress-urine-incontinentie
  Stress-urine-incontinentie (SUI) bij mannen is zeldzaam. Maar als er dan sprake van blijkt, tolereren mannen dit langer dan twee jaar voordat ze medische hulp zoeken – en een derde wacht zelfs meer dan vijf jaar. SUI treedt op wanneer lichamelijke activiteit of inspanning – een hoest of zwaar tillen – ervoor zorgt dat de blaas urine lekt. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan mannen. Bij mannen die prostaatkankerbehandelingen hebben gehad met een operatie (prostatectomie), is er een grotere kans op de aandoening.
  "Met behulp van nieuwe diagnosetechnieken zijn we nu in staat beter deze urine-incontinentieproblemen op te lossen. Er zijn eenvoudige en veilige oplossingen – inclusief kleine operaties die kunnen helpen de fysieke beschadigingen te herstellen." Lees verder
 • ‘Slimme inco’ wint Nationale Zorginnovatieprijs
  Slim incontinentiemateriaal, de Abena Nova, heeft de publieksprijs van de Nationale Zorginnovatieprijs 2018 gewonnen. Deze inco geeft een alarmsignaal wanneer de cliënt een natte inco heeft, waardoor er gerichter kan worden verschoond. De Abena Nova is een incontinentieverband met sensoren waarop een kleine clip wordt op aangesloten, die in verbinding staat met een app. Met de slimme inco wordt de hoeveelheid opgevangen urine gemeten en doorgestuurd aan de app, waardoor de zorgmedewerkers precies zien wanneer de cliënt verschoond moet worden. Dit voorkomt dat je te laat bent en dat kleding of bed moeten worden verschoond. ‘Dat is dus kwalitatievere zorg, maar zorgt ook voor tijdsbesparing bij zorgpersoneel’, vertelt woordvoerder Van Noort.
  Lees verder
 • "Toen verloor ik opeens meer dan druppels"
  "Ik was er al aan gewend: ik verloor kleine beetjes urine als ik op de trampoline meesprong met Jurre, mijn kleinzoon van drie. Maar toen ik ook op andere momenten urine verloor, moest ik wel even slikken."
  "Toch maar naar de huisarts. Incontinentie, ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen. De huisarts reageerde gelukkig heel begripvol. Zij vertelde mij twee belangrijke dingen. Met bekkenbodemfysiotherapie zouden mijn klachten kunnen verminderen. En er is uitstekend incontinentiemateriaal dat ook nog eens vergoed wordt door mijn zorgverzekeraar. Met het telefoonnummer van de bekkenbodemfysiotherapeut en een verwijzing naar stond ik weer buiten. Nu voelde ik mij echt patiënt."  Lees verder
 • Nu ook poeppoli in ziekenhuis Nij Smellinghe
  Kinderen kunnen heel veel verschillende plas-of poepproblemen hebben. Zo zijn er kinderen die vaak natte of vieze broeken hebben, vaak een blaasontsteking hebben, verstopt zitten, in hun bed plassen, vaak naar de wc moeten om te plassen of poepen enzovoort. Door uitbreiding van het team kon de Plaspoli van ziekenhuis Nij Smellinghe worden uitgebreid naar een Plas- en Poeppoli. Daardoor kunnen kinderen met poepproblemen nu ook in het Drachtster ziekenhuis terecht.
  De Plas- en Poeppoli is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot en met 17 jaar oud. Lees verder
 • Buikpatiënt blijft thuis om gebrek aan openbare toiletten
  Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Volgens de belangenorganisatie gaat het om een groot probleem voor 2 miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie.
  De helft van hen heeft bij aandrang binnen vijf minuten een toilet nodig. En slechts één op de zes vindt een toilet binnen die tijd.
  "Wij vinden dat in stadscentra iedere 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoeganklijk, schoon en met een prullenbakje", aldus MLDS. Lees verder
 • Radboudumc biedt internet-training tegen stress-incontinentie
  Thuis via internet een trainingsprogramma volgen dat helpt bij stress incontinentie? Dat kan met Baas over je blaas, een trainingsprogramma van het Radboudumc in Nijmegen. Dit programma is in Zweden ontwikkeld en bleek daar bij 2 op de 3 vouwen een aanzienlijke verbetering of genezing van het urineverlies te geven.
  Tijdens het programma ga je je bekkenbodem trainen en sterker maken waardoor de blaas beter afsluit en je minder of geen urine meer verliest. Het programma bestaat uit acht stappen. Elke stap bestaat uit vier onderdelen: Informatie, Opdrachten, Trainingsprogramma en een Test. Elke stap duurt minimaal 1 week, maar vaak zul je er langer mee bezig zijn.
 • "Urine-incontinentie is niet normaal bij het verouderen of na de bevalling"
  In België heeft meer dan 10% van de thuiswonende bevolking ouder dan 30 jaar last van urine-incontinentie. Toch bestaan er nog veel misverstanden rond urineverlies. Zo denken veel mensen onterecht dat het normaal is als je ouder wordt, of als je net bevallen bent.
  Een misvatting is dat urine-incontinentie ook gangbaar zou zijn na een bevalling. Vier op de tien respondenten van de bevraging geloven dat. "Maar dat idee klopt helemaal niet. Tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn er veranderingen ter hoogte van de bekkenbodem. En bij beschadiging van die structuren kan incontinentie ontstaan. Toch is het niet normaal. Ter preventie en als eerstelijnsbehandeling wordt daarom bekkenbodemkine wel sterk aangeraden bij pas bevallen vrouwen" aldus prof. dr. Everaert. Lees verder
 • Zorgverlener ervaart zelf hoe een inco voelt
  In haar blog "Zo voelt een inco" onderzoekt Tasmin Ridderhof hoe de mensen voor wie ze zorgt in de gehandicaptenzorg het ervaren om langer dan 12 uur dezelfde inco aan te hebben.
  "Vandaag ben ik een dagje vrij. Ik heb een nacht-inco maatje M mee genomen. Hier laten we cliënten met gemak 12 uur in ‘slapen’. Hoe lang hou ik het vol?!"
  "Grappig aangezien ik het al ruim 19 jaar bij andere aan doe. Wat is hij dik tussen bij mijn benen. Het is een onprettig gevoel. (...) het kwam er niet uit zoals normaal omdat je het zachtjes in je inco voelt lopen, dat is natuurlijk raar voor mij. Mijn blaas is echter opgelucht. Wat is dat warm, je plas. Ik heb nu al twee keer bij de spiegel gekeken of mijn broek niet ondertussen nat is, maar het zit nog in de inco. Mijn billen voelen nu echt helemaal nat aan. Het liefst trek ik hem nu ook uit..."
  Lees het hele blog bij www.troostoverleven.nl
 • SCA Incontinence Care wint Beste Leverancier Award
  SCA Incontinence Care heeft de Intrakoop Beste Leverancier Award 2016 voor de zorg gewonnen. De leverancier van incontinentiematerialen heeft de editie van 2016 gewonnen vanwege de goede samenwerking met opdrachtgevers en transparante prijsvorming.
  De prijs is ingesteld door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van zorgorganisaties in Nederland met 600 aangesloten leden. De award is gebaseerd op ruim 3200 beoordelingen van zorgorganisaties over prestaties van leveranciers en wordt sinds 2015 uitgereikt. Intrakoop wil met de prijs benadrukken hoe belangrijk een goede samenwerking tussen zorgorganisaties en leveranciers is voor de kwaliteit van zorg.
  De award is op donderdag 1 december tijdens het eindejaarsevent van Intrakoop uitgereikt aan Adriaan Mout, commercial director van SCA Incontinence Care. trainingsprogramma
 • Joke Beekman – Continentieverpleegkundige van het jaar 2016
  Op vrijdag 25 november 2016 woonden zo’n 140 Nederlandse continentieverpleegkundigen de 15e editie van het jaarlijkse nationale urologiesymposium in Scheveningen bij. Dit symposium is in 2002 door de producent van o.a. LoFric® en Navina™ Systems, Wellspect HealthCare, in het leven geroepen als erkenning en waardering voor het werk en de inzet van continentieverpleegkundigen.
  De winnaar van de verkiezing van continentieverpleegkundige van het jaar 2016 is geworden: Joke Beekman, werkzaam als verpleegkundig specialist continentiezorg bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zij heeft de titel gewonnen vanwege haar jarenlange verdiensten, inzet en betrokkenheid in de dwarslaesie wereld op het gebied van continentiezorg.
  Als eerbetoon kreeg zij van Wellspect HealthCare de bijbehorende ‘Gouden katheter’ opgespeld en ontving ze een cheque ter waarde van € 1.000,- te besteden aan zorginhoudelijke en/of zorggerelateerde doelen.
 • Vragenuur Tweede Kamer over verstrekking incontinentiemateriaal
  Op dinsdag 15 november 2016 stelde 50Plus in de Tweede Kamer vragen aan minister Schippers naar aanleiding van de meldingen dat ouderen niet de hoeveelheid materiaal verstrekt krijgen die nodig zou zijn. In een artikel van BN DeStem wordt bijvoorbeeld gemeld dat zorgverzekeraars aan mensen met incontinentieproblemen slechts een aantal luiers of luierbroekjes per dag toewijzen en besteden de levering ervan uit aan een gespecialiseerd bedrijf. In ruil daarvoor ontvangt die een dagvergoeding van de verzekeraar. Maar in de praktijk blijken deze bedrijven niet zelden minder te leveren dan met de cliënt is afgesproken. ,,Ik hoor verhalen van mensen die bijvoorbeeld recht hebben op 4 of 5 luiers per dag, maar er maar 3 krijgen. zegt Martinique Jaspers, continentie-verpleegkundige in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal.
  Lees het artikel in BN DeStem
  Bekijk het Vragenuurtje   op NPO (vanaf tijdstip 28:20 tot 43:00).
 • 'Mensen worden gedwongen incontinent.'
  Doordat er minder personeel in de zomerperiode is in verpleeg- en verzorgingshuizen, gaat dit ten koste van de douchebeurten, goede medicatie en toiletgang. Dit betekent dat in sommige verpleeghuizen ouderen wel een uur moeten wachten voordat ze naar het toilet kunnen gaan of helemaal niet meer naar het toilet gaan en een incontinentieluier aankrijgen.
  Dit blijkt uit een enquête van vakbond FNV Zorg & Welzijn, die zij hield onder 2517 zorgmedewerkers. Bijna tachtig procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat er te weinig collega’s zijn om zorg te kunnen verlenen. Lees verder
 • Urineverlies net zo goed herenprobleem
  Ongewild urineverlies is niet een exclusief vrouwenprobleem. ,,Dat is vaak het vooroordeel”, zei Anna Lucia Stel, uroloog in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). ,,Maar mannen kunnen er net zo goed mee te maken krijgen.” Eén op de tien mannen van boven de 40 heeft last van incontinentie. Bij vrouwen jonger dan 65 is dit één op de vier en bij vrouwen in verpleeghuizen zelfs 90 procent. Meer dan 60 procent van de vrouwen die het krijgt, verzwijgt het probleem. Dat werd afgelopen week(juni 2016) duidelijk tijdens een publieksacademie van het MCL en de Leeuwarder Courant.
  Een tip van bekkenfysiotherapeut Attie Postma is: hou niet je buik in, dat is slecht voor bekkenbodemspieren.
  Lees verder
 • Driekwart Nederlanders heeft weleens plasproblemen
  Driekwart van de volwassen Nederlanders heeft weleens plasproblemen. Toch zijn deze klachten nog steeds moeilijk bespreekbaar. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van de Continentie Stichting Nederland onder 1220 Nederlanders. De plasklachten die het vaakst voorkwamen, waren vaak moeten plassen (21 procent), een sterke aandrang (17 procent) en vaak ’s nachts naar de wc moeten (16 procent), gevolgd dooo incontinentie, een zwakke straal, moeilijk op gang komende plasbeurten en een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen.
  "Plasproblemen kunnen een sterke invloed hebben op het dagelijks leven. Toch wordt hier niet of nauwelijks over gesproken. En dat terwijl klachten als vaak (in de nacht) moeten plassen en incontinentie te behandelen zijn door leefstijladviezen, medicijnen, fysiotherapie en in het uiterste geval een operatie", constateert Ruud Bosch, uroloog bij UMC Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting Nederland. Lees verder
 • Het taboe op ongewild urineverlies
  Ongewild urineverlies is helaas nog altijd een taboe. En dat is niet nodig want circa 1 op de 4 vrouwen boven de 55 jaar heeft, in meer of mindere mate, last van urineverlies. Toch gaan veel vrouwen niet, of pas in een heel laat stadium, naar de huisarts. En dat is jammer want in de meeste gevallen kunnen de problemen worden verholpen. Veel vrouwen zoeken, voordat zij zich bij de huisarts melden met hun probleem, zelf naar een oplossing, zoals minder drinken, een maandverbandje gebruiken. Apothekers of drogisten beschikken niet over de specialistische kennis die nodig is om maatwerk te leveren en adviezen te geven. Doorgaans hebben zij ook een beperkt assortiment. “Je hebt echt een onafhankelijk specialist nodig”, stelt Carola Tees-Donkhorst, continentieverpleegkundige en winnaar van de Continence Award 2015. “De continentieverpleegkundige kan bij een speciaalzaak een proefpakket van verschillende merken en uitvoeringen bestellen en zodra een product is gevonden dat voldoet, kan de patiënt dit voortaan zelf bij de speciaalzaak halen. Bij die bedrijven werken ook continentieverpleegkundigen die eventuele vragen kunnen beantwoorden.” Lees verder
 • Anale seks verhoogt kans op fecale incontinentie
  Anale seks verhoogt mogelijk de kans op fecale incontinentie, vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Dat blijkt uit een studie in de Verenigde Staten. De wetenschappers analyseerden gegevens van ruim 4.000 volwassenen van 20 jaar en ouder. Alhoewel de onderzoekers aanstippen dat de studie niet kan aantonen dat anale seks de oorzaak is van de fecale incontinentie, zijn er volgens hen sterke aanwijzingen dat anale seks een risicofactor is, vooral dan bij mannen die seks hebben met mannen. Zij waarschuwen voor de risico's om harde of grote voorwerpen in de anus te brengen en raden aan om bij pijn of bloedingen een arts te raadplegen. Lees verder
 • ‘Natte broeken en bedplassen hebben enorm veel impact’
  "Veel kinderen die in bed of in hun broek plassen, drinken te weinig", vertelt uroloog voor kinderen Marleen Trompetter, van het Droogbed- en bekkencentrum in Isala Diaconessenhuis in Meppel. Trompetter en haar collega’s helpen dagelijks kinderen en volwassenen om ’s nachts en overdag droog te blijven. Bedplassen en urine- en ontlastingverlies komen veel voor. Ruim 15% van alle zesjarigen en naar schatting 5% van de tienjarigen plast ’s nachts geregeld in bed. Vanaf achttien jaar is nog altijd 0,5 tot 2% van de Nederlanders niet elke nacht droog.
  Om de oorzaak te achterhalen kunnen patiënten in het Droogbed- en bekkencentrum opgenomen worden ter observatie. Of voor de dagtrainingen voor kinderen en volwassenen die overdag nat zijn of de droogbedcursussen.   Lees verder
 • Eerste poep- en plaspoli voor kinderen met beperking
  Kinderen met een lichamelijke beperking kunnen veel vaker volledig zindelijk worden dan tot nu toe werd gedacht. Dat is de ervaring van de HIPPER-polikliniek in Rotterdam, de eerste poep- en plaspoli in ons land speciaal voor kinderen met een beperking.
  De HIPPER-poli heeft een team met diverse professionals. Na de screening van het kind wordt een kort (4x) of langer (2-6 maanden) behandeltraject aangeboden, volledig afgestemd op je kind. Belangrijk is dat je als ouder tijd en ruimte hebt om dit traject in te gaan. Want er moet thuis veel geoefend worden. De eerste resultaten van de HIPPER-aanpak zijn positief. In de toekomst wil de HIPPER-poli haar expertise delen met andere revalidatiecentra in Nederland.
 • Carola Tees-Donkhorst - winnaar van de Continence Award 2015
  Op vrijdag 20 november 2015 woonden ruim 140 Nederlandse continentieverpleegkundigen de 14e editie van het jaarlijkse nationale urologiesymposium in Scheveningen bij. Dit symposium is in 2002 door de producent van LoFric® katheters, Wellspect HealthCare, in het leven geroepen als erkenning en waardering voor het werk en de inzet van continentieverpleegkundigen. Dit jaar maakten alle aanwezigen kans om de Continence Award 2015 te winnen door middel van een kennistest. De vragen zijn opgesteld door een commissie o.l.v. dr. J. Heesakkers, als uroloog verbonden aan het Radboudumc. Degene die het best gescoord heeft tijdens de test en die zich de winnaar van de Continence Award 2015 mag noemen is: Carola Tees-Donkhorst, stoma-, continentie- en urologieverpleegkundige bij het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Als eerbetoon ontving zij van Wellspect HealthCare naast de Continence Award een cheque ter waarde van € 750,- ter besteding aan zorginhoudelijke en/of zorggerelateerde doelen.
 • Tros Radar: Bekkenbodemmatjes: Ze wisten het
  Radar toonde 21 september aan dat fabrikant Johnson & Johnson al vóór de marktintroductie op de hoogte was van de ernstige bijwerkingen die het Prolift-bekkenbodemmatje kan hebben. Daarnaast liet de uitzending zien hoe het bedrijf artsen verkeerd heeft voorgelicht en onderzoek heeft gemanipuleerd. Ook kwamen de langetermijngevolgen van deze implantaten aan bod.
  De Prolift is het bekkenbodemmatje van Johnson & Johnson dat in 2005 op de markt komt. De verhoren en interne e-mails maken duidelijk dat de problemen met dit matje al lang en breed bekend waren voordat het product werd gelanceerd. Meer informatie over de uitzending
 • NVOG: ‘Ophef bekkenbodemmatjes komt zorg niet ten goede’
  Vrouwen lopen te lang door met verzakkingen, signaleren onder meer gynaecologen naar aanleiding van de Radar-uitzendingen in september. Door de nadruk op de negatieve kanten van de mesh in de media zijn vrouwen bang geworden om met deze klachten naar de gynaecoloog te gaan. Vrouwen beseffen niet dat er vele behandelopties worden aangeboden, niet alleen de mesh, volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Vrouwen lopen hierdoor een effectieve en soms noodzakelijke behandeling mis. Bovendien is er veel vooruitgang geboekt met de behandeling met implantaten, maar die blijft onderbelicht in de media.
  Consumentenprogramma Radar liet in de uitzending patiënten aan het woord die hevige klachten hadden na plaatsen van een transvaginale mesh. Radar had met de Wet openbaarheid van bestuur documenten aangevraagd bij de overheid, waaruit bleek dat het onderzoek naar het bekkenbodemmatje tekort was geschoten voor marktintroductie. Lees verder
 • Incontinentie-ondergoed toont zich voor het eerst op de catwalk
  Slips en onderbroeken voor mannen en vrouwen die last hebben van incontinentie waren recent in wereldprimeur te bewonderen op een catwalk. Het Nieuw-Zeelandse merk Confitex vond het een goed idee om het taboe rond incontinentie te doorbreken door modellen met zijn bijzondere ondergoed aan de Nieuw-Zeelandse modeweek te laten deelnemen. Wie goed oplette zag dat de slips en onderbroeken van Confitex lichtjes dikker waren dan gebruikelijk. Dat komt omdat Confitex voor zijn collectie Hi-Life gebruik maakt van een speciale stof die sterk absorberend is. Zo slaagt het modemerk erin incontinentie-ondergoed te maken zonder in het textiel absorberende kussentjes te moeten verwerken. Hierdoor ziet het ondergoed er bijna normaal uit en hoopt Confitex het taboe op het dragen van het speciale textiel te helpen elimineren. Lees verder
 • Magnetische stimulatie kan bedplassen bij kinderen voorkomen
  Onderzoekers van de Egyptische Assiut University Hospital hebben ontdekt dat magnetische stimulatie bij kinderen het bedplassen kan voorkomen. Een magnetische stimulator werd over de wervelkolom in de onderrug geplaatst.
  De behandeling bleek een gunstig effect te hebben op de controle over de blaas. Het gemiddelde van het nachtelijke bedplassen ging naar beneden van 5,7 per week naar 0,3 per week. Lees verder
 • 9 tips om verspilling in de zorg tegen te gaan
  Nursing.nl geeft tips om verspilling tegen te gaan. Twee daarvan zijn:
  1. Neem ongeopend inco- en wondzorgmateriaal mee naar kantoor voor een volgende cliënt
  2. Gebruik geen extra inlegger incomateriaal. Het is een fabel dat extra inleggers lekken voorkomen. Integendeel: het leidt tot lekkage en huidirritatie. Bovendien is het oncomfortabel voor de cliënt. Wel doen: kies in zo'n geval voor een zwaarder verband, met een grotere absorptiecapaciteit en een goede pasvorm.
  Lees andere tips
 • Excuses voor vrouw die op straat moest plassen
  De Centrum Apotheek in Enschede heeft excuses aangeboden aan Antoinette Kool die zondag door een acute blaasontsteking haar plas niet kon ophouden, maar ondanks herhaald verzoek toch niet op het toilet van de apotheek mocht. Ze deed haar behoefte noodgedwongen buiten op de stoep. De apotheek heeft als standaardregel dat het apotheektoilet niet mag worden gebruikt door bezoekers. Het incident zorgt er wel voor dat het beleid tegen het licht wordt gehouden. Lees verder
 • 10% mannelijke veertigers kampt met urineverlies
  Een op de tien Nederlandse mannen van 40 jaar en ouder kampt met ongewenst urineverlies of bijkomende problemen, zo blijkt uit recent onderzoek. Van de respondenten die aangaven urineverlies te ervaren, geeft bijna de helft aan (49 procent) dat dit minimaal dagelijks is of zelfs meerdere keren per dag. Nog eens 31 procent spreekt van een aantal keer per week. 5 procent van deze groep verliest per keer een straaltje urine tot ongeveer een espressokopje vol.
  Ongewenst urineverlies blijkt nog steeds een taboeonderwerp. 36 procent van de mannen voelt zich oud door ongewenst urineverlies, 21 procent schaamt zich ervoor en 17 procent voelt zich onzeker. Dat het onderwerp gevoelig ligt, blijkt ook uit de oplossingen die Nederlandse mannen bedenken om het druppelen of lekken niet te laten opvallen. Ruim 18 procent gebruikt wc-papier om de penis of in de onderbroek. Daarnaast geven veel mannen aan vaker naar het toilet te gaan, extra aandacht te besteden aan het nadruppelen en afdrogen en vaker van ondergoed te wisselen. 10 procent heeft altijd een reserve-onderbroek bij zich.
  Slechts 7 procent gebruikt speciale beschermingsproducten voor mannen. Lees verder
 • 'Verpleegkundigen grijpen eerder naar katheter die ze al kennen'
  Algemeen verpleegkundigen hebben kennis over stoma-, continentie en urologiezorg, maar kunnen complexe situaties vaak wat moeilijker beoordelen. Welke katheter is bijvoorbeeld het beste voor een patiënt die in een rolstoel zit? Een algemeen verpleegkundige heeft in deze situatie vaak de neiging om naar het katheter te grijpen dat hij/zij al kent, terwijl je ontzettend veel verschillende katheters hebt waaruit je kunt kiezen, die misschien wel beter zijn voor deze patiënt. Als de patiënt bijvoorbeeld moeite heeft met katheteriseren door een verminderde handfunctie door ms, dan zijn hiervoor aangepaste katheters.
  Als een verpleegkundige een verkeerde katheter inzet, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de patiënt. 'Bij een verblijfskatheter kunnen ongewenste bacteriën via de katheter de blaas ingebracht worden, waardoor een blaasontsteking op de loer kan liggen. Het kan theoretisch schade aan de urethra veroorzaken, waardoor littekenweefsel en vernauwingen kunnen ontstaan. Ook het gebruik van verkeerd incontinentiemateriaal kan een vochtige omgeving veroorzaken, die uiteindelijk wonden rondom de stuit en schaamlippen tot gevolg kunnen hebben. Lees verder

   

 • Gemeente Uden laat incontinente bejaarden in eigen vuil zitten
  Jaap (92) en Ria (99) Tesser uit Uden wonen ondanks hun hoge leeftijd nog altijd zelfstandig. Uiteraard hebben ze de nodige ouderdomskwaaltjes, maar de kinderen helpen ze als mantelzorger zoveel mogelijk. Beide ouderen zijn inmiddels incontinent en zoon Paul verschoont ze regelmatig. Gênant voor beide ouderen en zwaar voor hun zoon. Met een spoeltoilet, een wc en douche ineen, zouden ze dat zelf kunnen doen. Maar het geld is op en de gemeente springt niet bij.
  De overheid wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Als daarvoor aanpassingen aan het huis nodig zijn, moet je sinds 1 januari bij de gemeente zijn. Maar dat gaat dus niet overal even soepel. Lees verder

 • LoFric® in de uitzending van Medical Travel

  Eén van de items in deze uitzending van Medical Travel ging over zelfkatheterisatie. Gebruikers vertellen wat zelfkatheterisatie voor hen betekent in het dagelijks leven. Daarbij komen ook relevante eigenschappen van LoFric® Origo™ (voor hem) en LoFric® Sense™ (voor haar) aan bod. Heeft u de uitzending gemist? De uitzending isl terug te zien via de link ‘RTL Medical Travel gemist’.

 • ‘Je moet als familie zo alert zijn. We wisten niet dat hij die om had, hij was toch niet incontinent?’
  De schoonvader van mevrouw Smit (54) overleed aan dementie. Niet alleen het tempo waarin hij achteruit ging, maar ook de tekortkomingen in de zorg die zij soms zag, vielen haar tegen.
  "Heeft Den Haag enig idee hoe het eraan toegaat in een verpleeghuis? Ik weet wel zeker van niet, het zijn geen mensen van de praktijk, maar van geld, macht en boeken. Ergens is er iets fout gegaan , dat nu zo gekort wordt op de zorg. Hoe makkelijk om te pakken van die groep mensen die zich niet kunnen verweren; ouderen , gehandicapten. (...) Op gegeven moment moest mijn schoonvader onder het eten naar het toilet. Mijn schoonmoeder riep de zuster. Die antwoordde dat hij het wel in zijn luier mocht doen. In zijn luier? Wij wisten niet dat hij die om had, hij was immers niet incontinent! ‘Dat is omdat wij géén tijd hebben om iedereen naar het toilet te brengen’, aldus te zuster. Mijn schoonmoeder stond erop dat hij naar het toilet werd gebracht. Ze was boos, wat ik héél goed begrijp. Stel dat je niet zelf naar het toilet kunt maar ook niet incontinent bent. Moet je dan maar een luier om en vervolgens afwachten wanneer je wordt verschoond? Dit mag toch niet gebeuren!". Lees verder bij de Dementieverhalenbank.nl
 • Een verrassend gevolg van de overgang
  Bij overgangsklachten denk je waarschijnlijk direct aan opvliegers. Ook verandering in gewicht, slaapproblemen en hevige emoties zijn verschijnselen die de meeste mensen wel kennen. Toch gaat de menopauze vaak gepaard met nog meer veranderingen in het lichaam, waaronder incontinentie en blaasklachten.
  Over de rol van de overgang bij urinecontinentie zijn de wetenschappers het nog niet helemaal eens. Het ontstaan van incontinentie lijkt een continu proces. De overgang kan dit wel een kleine versnelling geven. Voor verzakkingsklachten zijn iets meer aanwijzingen; na de overgang kunnen deze klachten sneller toenemen. Ook hebben vrouwen na de overgang meer kans op een terugkerende blaasontsteking.
  Leeftijd speelt bij deze klachten een belangrijke rol. Met het ouder worden neemt de kwaliteit van het bindweefsel af. Een tekort aan het hormoon oestrogeen lijkt er echter ook voor te zorgen dat het spierweefsel sneller veroudert, waardoor de spieren rond de bekkenbodem verzwakken. Lees verder
 • Bekkenbodemproblemen nog altijd taboe
  Het merendeel van de vrouwen boven de 45 heeft er in meer of mindere mate last van: bekkenbodemproblemen. Je moet dan denken aan verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen en urineverlies. Met dit laatste euvel kampt meer dan 60% van de vrouwen in Nederland. Hoor je er wat over? Zelden. Het is een taboe in Nederland. Niet alleen voor vrouwen zelf, ook hun huisarts weet er vaak niet mee om te gaan.
  Eénvandaag.nl maakte een rapportage over bekkenbodemproblemen.
 • Grappige uitspraken van zorgleerlingen
  Sietske Posthuma geeft op een ROC les aan toekomstige verzorgenden en verpleegkundigen. De zorgleerlingen hebben soms hilarische antwoorden op toetsvragen, die Sietske noteerde. Hier een selectie:
  • 'De vochtbalans is negatief, want mijnheer heeft meer geplast dan nodig is.'
  • Vraag: Wat kun je als verzorgende doen om eventuele incontinentie van een bewoner tegen te gaan?
   Leerling: 'De urineleider naast het bed zetten.
  • 'Normale ontlasting heeft de vorm van een drol.'
  • Wat is het nadeel van een katheter?
   Antwoord: Er zit altijd iets extra's aan slangen in je ondergoed.
  Lees alle uitspraken
 • Terugdringen zorgproblemen stagneert
  Na jaren van daling stagneert het terugdringen van zorgproblemen zoals decubitus, incontinentie, ondervoeding, smetplekken en infecties. Op sommige terreinen, zoals chronische wonden en urine-incontinentie, is zelfs sprake van een toename van de prevalentie. Dit komt naar voren uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ).
  Als het om individuele zorgproblemen gaat blijkt de prevalentie van urine-incontinentie iets te zijn gestegen in de chronische sector, net als de prevalentie van letsel dat hiermee samen hangt. Bovendien wordt incontinentie vaak niet formeel gediagnosticeerd. In bijna vier van de tien gevallen (38 procent) is geen diagnose gesteld, en daar waar wel een diagnose gesteld is, is deze in een kwart van de gevallen niet gespecificeerd of als totale incontinentie gediagnosticeerd. Lees verder
 • Tien misvattingen over incontinentie bij ouderen
  Op de website ouderenhournaal.nl zet specialist ouderengeneeskunde Paul van Houten zet tien misvattingen over incontinentie bij ouderen op een rij, waaronder de  volgende misvattingen:
  • Je kunt weinig doen aan urine-incontinentie bij ouderen, alleen urineweginfectie kunnen worden behandeld.
  • Zorgbehoevende ouderen hebben de neiging om te vaak naar het toilet te gaan en daarbij een medewerker om hulp te vragen.
  • Urine-incontinentie is nauwelijks belastend want er zijn tegenwoordig goede luiers.
  • Vooral de opvangcapaciteit van incontinentie-absorptiemateriaal is belangrijk.
  • Je kunt de opvangcapaciteit van een incobroekje vergroten door er een extra inlegger in te doen.
  • Een blaaskatheter is een prima alternatief voor incontinentie-absorptiemateriaal.
  Lees op hun website waarom de bovengenoemde punten misvattingen zijn.
 • Medewerkers thuiszorg: aanvragen van hulpmiddelen nog steeds ingewikkeld
  Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg vinden het aanvragen van hulpmiddelen nog steeds ingewikkeld. Dit blijkt uit een evaluatie van aanpassingen in de wet- en regelgeving rond de verstrekking van hulpmiddelen aan thuiswonende mensen met een chronische ziekte of handicap. De meest aangevraagde hulpmiddelen waren: incontinentiemateriaal, elastische kousen, hoortoestellen, injectiespuiten en glucosemeters of meetstrips. Bijna een kwart vond dat het hulpmiddel niet voldoende op hun situatie was afgestemd. Verder bleek dat aanvragers nog steeds tegen een geringe keuze in leveranciers en een beperkte keuze in type hulpmiddelen aanliepen. Ruim 60 procent van de thuiszorgmedewerkers die hulpmiddelen hebben aangevraagd, heeft meegemaakt dat een als tijdelijk aangevraagd hulpmiddel moest worden omgezet naar langdurig of permanent gebruik. Het blijkt vervolgens veel tijd en inspanning te kosten om het hulpmiddel alsnog via de Wmo te verkrijgen.
 • Ouderen met incontinentiemateriaal aan naar huis gestuurd
  Kwetsbare ouderen op revalidatie-afdelingen in verpleeghuizen zijn ten onrechte naar huis gestuurd. Dit werd bekend naar aanleiding van een reportage van Nieuwsuur die eind mei 2014 werd uitgezonden. De verzorgingshuizen worden door het kabinet afgebouwd, de verpleeghuizen niet. Maar in Nieuwsuur vertellen diverse specialisten ouderengeneeskunde dat niet alleen het krijgen van een verzorgingshuisplek tegenwoordig bijna onmogelijk is, maar dat ook het regelen van een verpleeghuisplek steeds moeilijker is. Een veelgehoord argument is dat zolang mensen helder van geest zijn en fysiek in staat zijn om op een knop te drukken, zij naar huis kunnen. Want dan kunnen zij alarm slaan als er iets mis is.
  Het CIZ vindt dat mensen die niet zelfstandig naar het toilet kunnen, soms toch naar huis kunnen. Door het dragen van een luier, "incontinentiemateriaal", worden de momenten waarop de thuiszorg niet beschikbaar is opgevangen. Dit wordt "onplanbare zorg planbaar maken" genoemd.
 • 'Verzorgende kan uur besparen met schrappen onnodige zorghandelingen'
  Vilans is gestart met het project 'Slim Zorgen' om onnodige zorghandelingen in de zorg terug te dringen. 'Er zijn zorghandelingen die bij veel zorgaanbieders anders kunnen, of zelfs helemaal geschrapt kunnen worden. Door de onnodige zorghandeling terug te dringen, gaat de kwaliteit van zorg omhoog of blijft gelijk en besparen zorgaanbieders materiaal en tijd. Bijvoorbeeld bij verkeerd gebruik van incontinentiemateriaal. Er wordt dan een extra inlegger in een continentiebroekje gedaan, omdat er gedacht wordt dat dit lekken tegengaat. Terwijl het lekken juist in de hand werkt, omdat hierdoor het broekje niet goed aansluit.' Lees verder
 • 'Plaats verblijfskatheter alleen bij medische indicatie'
  Er moet een medische indicatie zijn om een verblijfskatheter te plaatsen. Klinkt logisch, maar in de praktijk wordt de verblijfskatheter nogal eens ingezet zonder medische noodzaak, zeggen deskundigen in Nursing februari 2014. ''Nog steeds vinden we de verblijfskatheter een comfortabele oplossing voor zowel onszelf als voor de patiënt. Verpleegkundigen denken nog altijd dat het plaatsen van een verblijfskatheter vrij onschuldig is. Dat is een vals gevoel van comfort, als je kijkt naar de mogelijke complicaties.' Overweeg dus eerst alternatieven, zo luidt het advies in de nieuwste richtlijn. Veilige alternatieven zijn het gebruik van een externe katheter (condoomkatheter voor mannen) of intermitterende katheterisatie. Intermitterend katheteriseren verdient sowieso de voorkeur boven een verblijfskatheter. Ook een plasschuitje, urinaal en incontinentiemateriaal behoren tot de alternatieven. Lees verder
 • Antoni van Leeuwenhoek beschikt over modernste operatierobot
  Het Antoni van Leeuwenhoek heeft de modernste Da Vinci Si robot aangeschaft die momenteel beschikbaar is. Chirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek hebben inmiddels jarenlange ervaring met de operatierobot, vooral op het gebied van de behandeling van prostaatkanker, blaaskanker, nierkanker, tumoren in het hoofd-halsgebied en gynaecologische kankers. Met deze nieuwste operatierobot wordt tumorweefsel tot in detail in beeld gebracht en kan met nóg meer precisie worden verwijderd. Gezond weefsel blijft zoveel mogelijk gespaard. Bijwerkingen voor patiënten zullen daarmee tot een minimum worden beperkt.
 • Diabetespatiënte door urineverlies aangezien als junk
  Een jonge diabetespatiënte kreeg de schrik van haar leven, wanneer ze door een bezoek aan de HEMA wordt opgepakt door de politie. Het verhaal begint wanneer de 17-jarige Yosra in de winkel lootp en een hyper krijgt. Dat is een te hoge bloedsuikerspiegel. Yosra: ‘Ik voelde me niet goed, dus ik ging even een paskamer in om m’n bloed te prikken. Mijn bloedmeter gaf aan dat mijn bloed 33,3, was. Dat is veel te hoog. Dus ik trok mijn broek omlaag om insuline te spuiten. Bij het spuiten had ik urineverlies. Dat kan voorkomen bij mensen met diabetes. Op dat moment trekken twee beveiligers het gordijn van het pashokje open. ‘Ze zeiden: Hé jij daar, je bent drugs aan het spuiten en je vernielt onze winkel door de urine’in de cel belandt.'
  Door haar verhaal te vertellen, hoopt ze ook op meer begrip voor haar ziekte, waarbij ongewenst urineverlies nu eenmaal kan voorkomen.
 • Hofpoort lanceert snellere behandeling incontinentie
  Vrouwen met klachten als ongewild urineverlies en een verzakking kunnen terecht in het Bekkenbodemcentrum van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Hier werken de gynaecoloog, uroloog en bekkenfysiotherapeut nauw samen om de patiënt deskundige en volledige zorg te bieden. Onlangs is de werkwijze aangepast waardoor de patiënt nog sneller de juiste diagnose krijgt. Lees verder
 • 12e verkiezing van de ‘Continentieverpleegkundige van het jaar’
  Op vrijdag 8 november 2013 woonden ruim 120 Nederlandse continentie-verpleegkundigen de 12e verkiezing van de ‘Continentieverpleegkundige van het jaar’ bij. Deze verkiezing is in 2002 door de producent van LoFric® katheters, Wellspect HealthCare, in het leven geroepen als erkenning en waardering voor het werk en de inzet van continentieverpleegkundigen.

  De 12e Continentieverpleegkundige van het jaar is Janet Eikenboom geworden. Voor Janet (Beatrix Ziekenhuis, Gorinchem) is deze titel een kroon op haar werk. Als eerbetoon ontving zij van Wellspect HealthCare de bijbehorende ‘Gouden katheter’ en een cheque ter waarde van € 2.000,- .
 • Nieuw implantaat helpt dwarslaesie-patiënten met incontinentie
  Nieuwe bevindingen van de universiteit van Cambridge kunnen in de toekomst incontinentie bij dwarslaesiepatiënten tegengaan. Ze beschrijven hun vondst - die tot nu toe alleen bij ratten getest is - in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine. De onderzoekers ontwikkelden kunstmatige zenuwuiteinden, die verbonden worden met het ruggenmerg. Als de blaas van een dwarslaesiepatiënt vervolgens een zenuwprikkel geeft, leest het implantaat hoe hoog de nood is en vertaalt dit naar een licht- of geluidssignaal. Zo weet de patiënt - die zelf geen gevoel meer heeft in zijn of haar blaas - of het tijd is om naar het toilet te gaan. Lees verder
  (klik op de afbeelding voor een vergroting)
 • Nieuwe plas- en poeppoli in Rijnland ziekenhuis
  Kinderen die problemen hebben met zindelijk worden en/of regelmatig blaasontsteking hebben kunnen vanaf vandaag terecht bij de plas- en poeppoli in Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp. Een specialistisch team, bestaande uit een ervaren kinderarts en kinderbekkenfysiotherapeut, staat klaar om een kind van de vervelende problemen af te helpen en geeft na één bezoek een behandeladvies. Incontinentie is een probleem dat bij zowel een kind als bij zijn/haar ouders veel frustraties kan opleveren. De plas- en poeppoli is er voor kinderen van 4 t/m 18 jaar (jonger in overleg) en wordt gehouden op de polikliniek kindergeneeskunde in Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp.
 • Maastricht opereert met nieuwe Da Vinci dubbele operatierobot
  Maastricht UMC+ gaat vanaf vrijdag 6 september als eerste ziekenhuis in Nederland opereren met de vernieuwde Da Vinci operatierobot. Het vernieuwde model is ter vervanging en verbetering van de eerste operatierobot die al sinds 2004 operationeel is. Doordat met de nieuwe operatierobot twee chirurgen tegelijkertijd kunnen opereren is het niet alleen mogelijk zeer complexe ingrepen uit te voeren. De operatierobot is tevens uitgerust met moderne visualisatiemiddelen, zogeheten 'augmented reality'. Maessen: ‘Er kunnen bijvoorbeeld plaatjes van CT- of MRI-scans worden geprojecteerd in het operatiebeeld. Daardoor kan de chirurg onderliggende structuren veel beter 'zien'. Dat voorkomt dat onnodig schade aan weefsel wordt toegebracht.’ Bron
 • Discussie over recht op verschonen in zorginstellingen
  In de laatste week van augustus barstte er een ware mediadiscussie los over het voornemen van PvdA-staatssecretaris Van Rijn om het wetsvoorstel in te trekken waarin staat dat bewoners van zorginstellingen recht hebben op een schone luier en schoonmaakbeurt na 'een ongelukje'. Politici en media duikelden over elkaar heen waarbij de vraag centraal stond of het recht op verschoning van incontinentiemateriaal wettelijk geregeld zou moeten zijn, of dat het een vanzelfsprekende zaak is. In haar blog "Een natte luier vol krokodillentranen" geeft freelance journaliste Aliëtte Jonkers een uitstekende samenvatting van de gebeurtenissen. Zij komt tot de conclusie dat wij als samenleving weinig geld over hebben voor de ouderenzorg. Meer handen aan het bed, dát hebben verpleeghuizen nodig. Meer geld van de politiek om HBO-V’ers in de ouderenzorg te laten werken, zodat de kwaliteit van zorg omhoog gaat.
 • Illustratie catheter'Voorzichtig met bekkenbodemmatje'
  Artsen moeten voorzichtig zijn met het plaatsen van bekkenbodemmatjes bij vrouwen. De matjes kunnen tot klachten leiden. Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie komen met dat advies. Het is de bedoeling dat door het opengewerkte matje eigen lichaamsweefsel groeit om een en ander extra stevig te maken. Er ontstaat dan littekenweefsel dat één geheel met het matje wordt, maar daar kan een lichaam heel hevig op reageren. (Bron: RTLnieuws)
 • ADRZ opent bekkenbodemcentrum in Vlissingen
  Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis heeft op dinsdag 4 juni een bekkenbodemcentrum geopendin de locatie Vlissingen. In dit centrum worden patiënten ontvangen met uiteenlopende plas- en verzakkingsproblemen. Het bijzondere van het bekkenbodemcentrum is de intensieve samenwerking van diverse disciplines. Urologen, gynaecologen en chirurgen zijn aan het centrum verbonden, maar ook gespecialiseerde verpleegkundigen, fysiotherapeuten, maag-, darm- en leverartsen en psychologen worden ingezet, waarna binnen een uur een zorgtraject kan worden opgesteld.
 • 'Verpleegkundigen niet bewust van risico’s blaaskatheter'
  Zowel artsen als verpleegkundigen zijn zich niet bewust van de risico’s van een blaaskatheter .Dat zegt verpleegkundig onderzoeker Bianca Buurman. Zij deed onderzoek naar acuut opgenomen ouderen die een blaaskatheter krijgen. Hieruit blijkt onder andere dat acuut opgenomen ouderen na het dragen van een katheter vaker incontinent worden. Buurman: ‘Vaak zie je dat er in eerste instantie een juiste indicatie is, maar dat de katheter vervolgens te lang blijft zitten. Volgens Ronny Pieters, verpleegkundig specialist urologie in Universitair Ziekenhuis Gent, vinden veel verpleegkundigen een blaaskatheter een comfortabele oplossing voor een patiënt. In Nursing zegt hij: ‘De patiënt hoeft niet te bellen voor de bedpan, hoeft geen incontinentiemateriaal aan en niet zijn bed uit te komen voor de toiletstoel. Dit is een vals gevoel van comfort, omdat de complicaties van de blaaskatheter pas later zichtbaar worden.’ Nursing.nl
 • Ziekenhuizen delen operatierobot
  Het Catharina Ziekenhuis gaat gebruik maken van de DaVinci operatierobot in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Urologen uit het Catharina Ziekenhuis worden opgeleid door collega's in Nijmegen en gaan ook daar prostaatoperaties uitvoeren. Met een robot kan een chirurg nauwkeuriger opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten, herstellen sneller en zijn er minder risico's op complicaties zoals incontinentie. Lees verder.
 • Mediq CombiCare neemt Hodes Medische Speciaalzaken over
  Mediq CombiCare neemt Hodes Medische Speciaalzaken over. Hodes is actief in stoma-, continentie- en wondzorg. Hodes is een regionale speler uit Arnhem met 20 mensen in dienst. Met de acquisitie verstevigt Mediq CombiCare haar leidende marktpositie. Lees verder
 • Lijfarts: Dutroux is incontinent
  De lijfarts en vertrouweling van kindermoordenaar Marc Dutroux heeft in de Belgische pers een boekje opengedaan over zijn beruchte patiënt. Zo is Dutroux incontinent. De arts onthult dat zijn patiënt last heeft van chronische rugpijn als gevolg van spontane botbreuken in zijn ruggengraat. Ook is Dutroux bang in het donker en lijdt hij aan incontinentie. ,,Bij een transfer krijgt hij een blinddoek om en doet hij steevast in zijn broek. Ook toen hij gevlucht was, werd hij huilend en met een bevuilde broek teruggevonden.” Bron: Telegraaf
 • Incontinent door koffie? 
  De Daily Mail meldt: mannen die veel cafeïne consumeren lopen twee keer zoveel kans op incontinentie dan mannen die nauwelijks of geen cafeïne consumeren, Cafeïne werd in eerdere onderzoeken al gekoppeld aan incontinentie bij vrouwen. Over een soortgelijk effect bij mannen is nog weinig bekend. Voor deze studie werd gekeken naar reacties uit een gezondheidsenquête onder ongeveer 4.000 mannen. Na een correctie waarbij leeftijd en andere risicofactoren werden meegewogen, concludeerden de onderzoekers dat degenen die 234 milligram cafeïne per dag consumeerden zo’n 72 procent meer kans liepen op matige tot ernstige urine-incontinentie dan degenen die de minste cafeïne gebruikten. Lees verder
 • Incontinentie verzorging geen favoriet onder verpleegkundigen
  Uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website hield, werd gevraagd wat men het minst fris vond om te verzorgen. Op nummer *een* stond het geven van mondzorg, gevolgd door het verzorgen van doorligplekken. Maar ook omgaan met incontinentie is ook geen favoriet: acht procent slaat dit het liefst over.  Overigens zegt de helft (50%) van de respondenten dat ze niks vies vinden om te verzorgen. In totaal stemden 742 personen.
   

  Postaatkanker hoeft niet altijd behandeld te worden
  Niet alle mannen met prostaatkanker moeten een operatie ondergaan. De kans op impotentie en incontinentie is groot, zónder dat de overlevingskans vergroot. Veel mannen die hun prostaat na de diagnose ‘kanker' laten verwijderen, worden impotent of incontinent — zonder dat de operatie hun leven verlengt. Dat staat in de richtlijnen voor de behandeling van prostaatkanker, die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft gepubliceerd. Lees verder
   

  “Incontinentie-operaties concentreren"
  Zorgaanbieders moeten succespercentages en complicatierisico’s van operaties openbaar maken. Daarnaast zouden zorgverzekeraars meer zorg moeten afnemen van succesvolle en efficiënte zorgaanbieders. Dat stelde gynaecoloog prof. dr. Huub van der Vaart van het UMC Utrecht in zijn oratie donderdag 8 november.

  Van der Vaart vindt dat zorgverzekeraars op de verkeerde manier zorgkosten beperken. “De zorg voor vrouwen met incontinentie kan zeker dertig procent goedkoper worden aangeboden dan nu meestal gebeurt. In onze kliniek doen wij dat. Wij combineren efficiënte bedrijfsvoering met een grote klanttevredenheid en zichtbare kwaliteit. Helaas kunnen wij slechts afspraken maken over het maximale volume aan patiënten en niet op basis van kwaliteit. Dat kan betekenen dat bij het bereiken van het volume de zorgverzekeraar haar klanten stuurt naar ziekenhuizen die hun volume-afspraken nog niet hebben gehaald, maar wel duurder zijn en niet transparant zijn over hun uitkomsten. Dat is eigenlijk een tikje bizar.” Lees verder
   

  Continentieverpleegkundige van het jaar
  Op vrijdag 2 november 2012 woonden ruim 120 Nederlandse continentie-verpleegkundigen de 11e verkiezing van de ‘Continentieverpleegkundige van het jaar’ bij. Deze verkiezing is in 2002 door de producent van LoFric® katheters, Wellspect HealthCare, in het leven geroepen als erkenning en waardering voor het werk en de inzet van continentieverpleegkundigen. Urologen en verpleegkundigen zijn gedurende het jaar in de gelegenheid gesteld om verpleegkundigen die werkzaam zijn in de continentiezorg voor te dragen.

  De aanwezigen hebben allen hun stem uitgebracht en de 11e Continentieverpleegkundige van het jaar is mevrouw M. Kappert geworden. Voor mevrouw Kappert is deze titel een kroon op haar werk. Als eerbetoon ontving zij van Wellspect HealthCare de bijbehorende ‘Gouden katheter’ en een cheque ter waarde van € 2.000,- ter besteding aan zorginhoudelijke en/of zorggerelateerde doelen.
   
  Neurostimulatie bij blaasproblemen
  Mensen die de controle over hun blaas of endeldarm hebben verloren, zijn aangewezen op incontinentiemiddelen, medicijnen, fysiotherapie, een stoma of een andere operatieve ingreep. Soms kan een elektronisch hulpmiddel uitkomst bieden, in de vorm van neurostimulatie. 

  Het herstel van de overdracht van prikkels via de zenuwen heeft in de urologie veel aandacht gekregen. In de afgelopen jaren zijn in de neuro-urologie flinke vorderingen gemaakt. Toch zijn de mogelijkheden van neurostimulatie volgens uroloog dr. Blok van het Erasmus MC nog lang niet bij alle artsen en specialisten in Nederland doorgedrongen. Als neurostimulatie een oplossing lijkt, wordt eerst tijdens een proefperiode met een buiten het lichaam gedragen neurostimulator bekeken of het goed werkt. Bij zeven van de tien mensen blijkt het aan te slaan. Lees verder
   
  Het verborgen leed dat mictie en defaecatie heet - een blog
  "Een groot aantal gesprekken die ik voer met revalidanten gaat over de problemen die men ervaart met mictie en defaecatie, of in gewoon nederlands over de problemen met poepen en plassen. Mijn ervaring is echter juist dat het uiteindelijk vaak de problemen met poepen en plassen zijn, die deelname aan het sociale leven voor mensen met een dwarslaesie beperken."

  Lees de volledige blog van Ilse van Nes, revalidatiearts van de St. Maartenskliniek.
   
  Robot verschoont je tijdens slaap
  Een nieuw Japans hulpmiddel tegen incontinentie moet de uitvinding van de eeuw worden. De Robohelper Love merkt het als je je behoefte doet tijdens je slaap, zuigt de uitwerpselen in een opvangbakje en maakt je daarna ook nog eens volledig schoon.  

  De U-vormige luier past perfect tussen de benen van de drager en bevat een sensor die opmerkt wanneer je je behoefte doet. Vervolgens wordt een afzuigmechanisme in werking gezet dat de uitwerpselen naar een achterliggend opvangbakje voert, en worden je edele delen met water, zeep en een droogblazer weer helemaal schoon gemaakt. Volgens de makers is de Robohelper gemaakt om zorgverleners te ontlasten, vooral ’s nachts. De Robohelper Love kost 580.000 yen, zo’n 5.795 euro. Bron

 • Marathondeelnemers lopen risico op incontinentie
  Volgens onderzoekster Melinda Abernethy van de Loyola University in Chicago kan de extra druk op het lichaam tijdens het lopen van een marathon de urinewegen belasten waardoor men onder het lopen of daarna last kan krijgen van incontinentie: ongewild urineverlies.

  Bij de marathonlopers gaat het om inspanningsincontinentie: urineverlies door fysieke activiteiten zoals hoesten, niezen en rennen. “Een wc-bezoek uitstellen tijdens de marathon is niet goed voor je blaas” zegt Abernethy. “Lopers kunnen vochtafdrijvende dranken zoals koffie en thee het beste mijden in de uren voor het sporten, want deze kunnen de blaas stimuleren waardoor je vaker naar de wc moet.” Volgens Abernathy kunnen bekkenbodemspieroefeningen zoals de Kegeloefening (vernoemd naar de uitvinder meneer Kegel) helpen voorkomen dat je ongewild urine verliest tijdens de marathon. Lees verder

 • Urinekatheters nog steeds onterecht gebruikt
  Veel ziekenhuispatiënten krijgen tijdens hun opname een urinekatheter. Deze wordt echter vaak geplaatst zonder dat daar een goede indicatie voor is. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) werkt aan een project dat het onterechte gebruik van urinekatheters in het ziekenhuis moet reduceren.

  In Nederland krijgt ruim een op de vijf ziekenhuispatiënten tijdens de opname een urinekatheter, waarvan de meeste patiënten gedurende 2-4 dagen zijn gekatheteriseerd. Toch blijkt dat 21-54% van de patiënten geen goede indicatie heeft voor het plaatsen van een urinekatheter. ‘Het uiteindelijke doel is dat dit zal leiden tot minder morbiditeit, minder antibioticagebruik en resistentievorming, een kortere opnameduur en kostenbesparing’ (bron Nursing.nl)

   

 • Tijdschrift voor Verzorgenden had een Themanummer Incontinentie
 • Een recente Australische studie toont aan dat het probleem zich ook bij jongere vrouwen doet.

Artikelen archief

 • Themanummer Incontinentie van Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV)
  Deze maand augustus brengt Tijdschrift voor Verzorgenden een Themanummer Incontinentie uit. Onderwerpen zijn:

  --- Een actief continentiebeleid voeren
  --- Klinische les Het afschaffen van de toiletrondes
  --- Tips door verzorgenden

   

 • MC Leeuwarden schaft operatierobot aan
  Het Medisch Centrum Leeuwarden gaat een Da Vinci-operatierobot aanschaffen. Het ziekenhuis hoopt de eerste operaties met de robot in het najaar van 2012 te kunnen uitvoeren. Het is de eerste Da Vinci-robot in de drie noordelijke provincies.

  De voordelen van de operatierobot voor de patiënt zijn groot. Er treedt bij een prostaatingreep minder bloedverlies op, er is minder kans op positieve snijvlakken (waarbij kankercellen achterblijven), minder kans op incontinentie en minder kans op impotentie na de ingreep.

  'In het MCL zullen we jaarlijks rond de tweehonderd prostaatingrepen met de robot gaan uitvoeren.' Met de urologen in andere Friese ziekenhuizen zijn afspraken gemaakt om patiënten die daarvoor in aanmerking komen in Leeuwarden te behandelen. 'De afdeling radiologie in het MCL kan binnenkort specifiek MRI-onderzoek doen naar de prostaat. Met de toepassing van de operatierobot ontstaat zo een expertisecentrum voor prostaatcarcinoom.

 • Spreekuur CWZ voor kinderen met zindelijkheidsproblemen
  Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen komt per 1 oktober met een spreekuur voor kinderen met zindelijkheidsproblemen. Kinderen met plas en/of poepproblemen kunnen terecht bij het Kinder Incontinentie team van de afdeling kindergeneeskunde.

  Aan de hand van de verwijzing wordt bekeken of het kind consult gaat bij het team van kinderartsen of bij een andere kinderarts of arts-assistent kindergeneeskunde.  Lees verder

 • Urineverlies bij jonge vrouwen onderbelicht
  Veel mensen denken dat urine-incontinentie een probleem is van vrouwen van middelbare of oudere leeftijd, en dan met name bij degenen die een baby gehad hebben. Een recente Australische studie toont aan dat het probleem zich ook bij jongere vrouwen doet.

  In tegenstelling tot eerdere studies, vonden de onderzoekers geen verband tussen urine-incontinentie en leeftijd, body mass index, fysieke activiteit, of vroegere infecties van de urinewegen. Dit zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat de vrouwen in de studie relatief jong waren en op normaal gewicht.

  Seks bleek wel samen te hangen met incontinentie. Vrouwen die seksueel actief zijn, maar niet de pil slikken hebben een hogere kans op urine-incontinentie dan vrouwen zonder geschiedenis van seksuele activiteit. Mogelijke reden voor het verband tussen seks en urine-incontinentie is dat de samenstelling van bacteriën in het urogenitale kanaal veranderd, aldus de onderzoekers. Lees verder

 

x
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie