• Ook de productie van incontinentiemateriaal kost energie, en er zijn steeds meer bedrijven die ervoor zorgen om hierbij minder CO2 uit te stoten.

Incontinentiemateriaal en het milieu

 • Klimaatverandering en de productie van incontinentiemateriaal
  Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht komen. Wetenschappers zijn het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. De aarde warmt op en dat heeft gevolgen voor het klimaat. Het broeikaseffect wordt versterkt door de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht. Opwarming is niet te stoppen, maar gaat minder hard als we wereldwijd minder CO2 uitstoten.
  Ook de productie van incontinentiemateriaal kost energie, en er zijn steeds meer bedrijven die ervoor zorgen om hierbij minder CO2 uit te stoten.
 • TENA gelooft in het verminderen van onze CO2-voetafdruk
  TENA heeft concrete doelstellingen voor de toekomst, en grote plannen voor de bescherming van onze planeet. Zoals het verminderen van onze koolstofdioxide voetafdruk en het realiseren van recyclebare verpakkingen.

  "Een focus op het verminderen van onze CO2-voetafdruk is een eerlijke manier voorwaarts, en voor TENA is het de belangrijkste. We zien het als een kans. Als we kijken naar onze uitstoot bij alles wat we doen, en naar elke fase van de levenscyclus van onze producten, dan zijn er veel stappen die we kunnen nemen. En het zijn al die kleine stappen die ons uiteindelijk naar ons einddoel zullen brengen.""

  "Sinds 2008 hebben we stappen genomen om onze CO2-voetafdruk in 2030 gehalveerd te hebben. En tot nu toe liggen we op schema. Om onze voortgang zo transparant mogelijk te maken, publiceren we de CO2-voetafdruk van TENA-producten in wat wij kennen als de Environmental Product Declarations (EPDs). Dit zijn onafhankelijke verificaties die milieu-informatie over een product tonen, gebaseerd op de volledige levenscyclus. Bijvoorbeeld: de EPD van onze TENA Lady Discreet Normal incontinentieverbanden laat zien dat één verband momenteel een CO2-voetafdruk van 39 gram heeft. Als je bijvoorbeeld op een dag 4 verbanden verbruikt, betekent dat 156 gram per dag."
  Lees verder

Berichten in de media

 • Vergoeding van 125 euro voor incontinentie-afval
  Inwoners van de gemeente West Betuwe kunnen vanaf nu een tegemoetkoming voor incontinentie- en medisch afval aanvragen. Het bedrag is voor de extra keren dat ze dit afval naar een ondergrondse container brengen. De regeling is tijdelijk tot er een oplossing is voor een gescheiden verwerking van de incontinentiemateriaal. Lees verder
 • Gaat Rivierenland incomateriaal recyclen?
  In het Rivierengebied nemen verschillende gemeenten de aankomende maanden het besluit of ze luiers en incontinentiemateriaal apart gaan ophalen om te recyclen. Op dit moment wordt het materiaal nog met het restafval verbrand. Verwerker ARN is nu bezig met een pilot om te kijken of het plastic uit de luiers gescheiden kan worden. 'Verbranden is nergens voor nodig', zo betoogt voorvechtster Wilma van Dorland uit de gemeente Neder-Betuwe van het ouderwetse katoen. Zij durft over het ongemakkelijke onderwerp wel een bredere discussie aan te snijden. Volgens de Dodewaardse Wilma heeft de gemeente minder werk als ze wasbaar incontinentiemateriaal gaan aanmoedigen. Zelf is ze licht incontinent en gebruikt ze dagelijks wasbare katoenen inlegkruisjes. 'Het beeld dat dat vies en onhandig is, is onterecht', zegt zij. 'Het is allang niet meer zoals de luiers van vroeger.'  Lees verder
 • Op provinciaal niveau in België een project opstarten om incontinentie materiaal in te zamelen
  Het Kortessems Open VLD-gemeenteraadslid Philip Knapen wil dat er op provinciaal niveau een project wordt opgestart om incontinentie materiaal selectief in te zamelen en aan te wenden om groene stroom te produceren.
  Momenteel zijn er in Kortessem alleen al een 450 gezinnen die hun incontinentie afval droppen in een gewone plastieken huisvuilzak. Wanneer wij nu zouden opteren voor een inzameling via selectieve container op de containerparken kunnen deze gezinnen met ons voorstel jaarlijks tussen €100 en €150 besparen aan huisvuilzakken. Lees verder
 • D66 Wijchen wil gescheiden inzameling incontinentie-materiaal
  Sinds 1 januari 2013 is in Wijchen een nieuw systeem van afvalverwerking op basis van gedifferentieerde tarieven ingevoerd (Diftar). D66 is van mening dat het apart inzamelen van deze materialen bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het volume van deze materialen en het feit dat het nieuwe systeem prikkelt tot scheiding van deze materialen, kan redenen geven om opnieuw te onderzoeken of gescheiden inzameling nu van toegevoegde waarde is.
 • Weer milieuvriendelijk einde voor luiers en incontinentiemateriaal
  Babyluiers en incontinentiemateriaal voor volwassenen dat in Nijmegen en drie omliggende gemeenten wordt ingezameld wordt binnenkort weer milieuvriendelijk verwerkt. De nieuwe afnemer is Orgaworld. Dit bedrijf heeft vijf installaties op vier verschillende plaatsen. Daar wordt afval verwerkt in vergistings- of composteerinstallaties. De eindproducten die daarbij overblijven, zijn onder meer groene stroom, opgewekt uit gas dat vrijkomt uit afval, compost en alternatieve brandstof waarmee klanten het gebruik van fossiele brandstof kunnen terugdringen. Knowaste trok in Arnhem de stekker uit het bedrijf vanwege dalende inkomsten en stijgende energieprijzen. Bron: De Gelderlander
 • De Ecolution is een afvalverwerkingssyteem voor incontinentie-materiaal en luiers
  Deze machine wordt ingezet bij bejaardencentra, verzorgingscentra, ziekenhuizen en kinderdagverblijven. In de Ecolution worden de luiers en ander incontinentie-materiaal verkleind en alle oplosbare bestanddelen verwijderd.

  Dagelijks wordt inconentiemateriaal in een plastic zak verzameld. Deze plastic zak kan in 1 keer worden verwerkt in de Ecolution. De maximale capaciteit van de Ecolution bedraagt 80 eenheden (20 luiers) per uur. De incontinentie-artikelen worden gereinigd en vervolgens verkleind tot ca 10% van het volume. De oplosbare delen worden via het riool afgevoerd en de resterende bestanddelen worden verzameld en hergebruikt. Ecolution BV haalt dit waardevolle restafval wekelijks gratis op. De enige kosten betreffen het maandelijkse leasebedrag van de Ecolution.

 • Ecopluim voor hergebruik van incontinentiemateriaal
  De afdeling Zorg en Transport van de stichting Zorgcentra Laak & Eem in Leusden heeft de Ecopluim toegekend gekregen. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de werkgroep milieubeheer van het Comité Milieuzorg Leusden.

  Bij zorginstellingen als Laak & Eem maakt het incontinentie-afval veertig tot vijfenzeventig procent uit van de totale hoeveelheid afval.

  Bij Laak & Eem wordt het materiaal verzameld bij alle zorgcentra van de stichting: Lisidunahof en Hamersveld in Leusden, Huize St.Joseph in Achterveld, verpleeghuis Zilverschoon in Nijkerk en Huize Sint Jozef in Nijkerk.

 • Bedrijf zorgt voor recycling incontinentie materiaal
  Gebruikt incontinentie materiaal van verschillende zorginstellingen in Arnhem verdwijnen vanaf 15 mei niet meer in de afvalcontainer, aldus een artikel uit het archief van De Gelderlander . (Om het artikel te lezen kunt U zoeken in het archief op trefwoord 'incontinentie'). Van incontinentiemateriaal worden bruikbare grondstoffen gemaakt door het bedrijf Knowaste .

 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie