• Superabsorber houdt urine vast en bindt het tot een geleimassa zodat de huid niet meer nat kan worden

Over absorberende systemen

 • Absorberende systemen
  Deze systemen worden het meeste toegepast. Sommige mensen spreken van 'absorberend incontinentie materiaal', anderen hebben het over 'verbanden' en weer anderen noemen het 'luiers'. Het aanbod van dit soort materialen is enorm.

  Incontinentieverband bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaagje dat vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat pulp die de urine opneemt. Deze laag bepaalt de absorptiecapaciteit van het verband. De meeste verbanden bevatten een derde laag met een zogenaamde superabsorber. Deze stof houdt urine vast en bindt het tot een geleimassa zodat de huid niet meer nat kan worden. De onderlaag bevat een vochtdicht folie om doorlekken te voorkomen. Veel verbanden bevatten ook zogenaamde 'anti-lekrandjes' ter voorkoming van lekkage aan de zijkanten.
 • Kan ik ook maandverband gebruiken bij incontinentie?
  Soms gebruikt men maandverband voor ongewild urineverlies. Echter, incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt om urine snel op te kunnen nemen en de geur ervan te neutraliseren. Verbanden speciaal voor incontinentie houden rekening met de huid die in aanraking komt met urine. Beschermende bestanddelen zijn al in de toplaag van het verband verwerkt.
 • Lees meer tips voor het gebruik van absorberende systemen.
 • Door uw mening te geven kunnen uiteindelijk producten worden verbeterd

Vragenlijst: wat gebruikt ú?

  Geef uw oordeel
  Er zijn heel veel systemen op de markt, van verschillende producenten en in verschillenfe maten en soorten. Hieronder kunt u anoniem aangeven welk product u gebruikt en wat u ervaringen daarmee zijn. Dit kan uiteindelijk helpen om producten te verbeteren. Staat uw product er nog niet bij? Kies dan "anders" en wij gaan het toevoegen in de lijst.
Vragenlijst Absorberende Producten
Veel absorberende producten zijn door iedereen te gebruiken. Maar er zijn ook systemen speciaal voor mannen, vrouwen of kinderen. Vaak is de pasvorm dan aangepast. Er bestaan eendelige- of tweedelige wegwerpsystemen, en er zijn wasbare materialen.

Welke product gebruikt u, en hoe bevalt dit?

 • Een ééndelig absorptie-verband sluit met plakstrips en wordt als een broek gedragen

Eendelige systemen

  Eendelig
  Een ééndelig absorptie-verband sluit met plakstrips en wordt als een broek gedragen. Het kan nauw aansluitend worden aangebracht en is gemakkelijk te verschonen.

  Ook bestaan er broekjes ("pants") dia als gewoon ondergoed aan- en uit worden getrokken. De pants hebben een buitenlaag die aanvoelt als katoen. Dit zorgt voor een stretch- en ademend effect. Het voelt aan als katoen en is daardoor zeer comfortabel te dragen.


 • Er zijn ook verbanden welke gefixeerd worden door een stretch broekje of een plastic broek

Tweedelige systemen

 • Tweedelig
  Er zijn ook verbanden welke gefixeerd worden door een stretch broekje, nauwsluitende slip of plastic broek. Afhankelijk van de mate van incontinentie kan een andere soort inlegger worden gebruikt. Deze inlegverbanden zijn in verschillende afmetingen en met verschillende mate van absorptie te verkrijgen.

  Soms geeft men er de voorkeur aan om bij zware incontinentie een plastic broek te gebruiken. Deze kan over het incontinentiemateriaal heen en kan extra bescherming bieden.

  Bekijk de voor en nadelen van plastic broeken zoals gebruikers die aan ons hebben gemeld.
 • Om huidletsel zoveel mogelijk te beperken helpt het om absorberende slips te gebruiken die speciaal hiervoor zijn ontworpen.

Absorberende systemen en huidbescherming

 • Hoe wordt de huid het beste beschermd?
  Bij het gebruik van absorberend incontinentiemateriaal is het bijna niet te voorkomen dat de huid in aanraking komt met urine en feces.
  Om de schade hiervan zoveel mogelijk te beperken helpt het om absorberende slips te gebruiken die speciaal hiervoor zijn ontworpen.

  Lees meer over speciaal ontwikkelde huidbeschermende absorberende systemen.
 • Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van enige vorm van ongewenst urineverlies

Speciale producten voor mannen

 • Bestaan er speciale producten voor mannen?
  Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 mannen boven de 40 heeft last van enige vorm van ongewenst urineverlies. De onderliggende oorzaken verschillen van man tot man, maar de meest voorkomende oorzaken hebben onder andere te maken met verzwakte bekkenbodemspieren, leeftijd, obesitas of een vergrote prostaat.

  Daarom zijn er ook speciaal ontwikkelde absorberende systemen voor mannen.
 • Voor elk systeem geldt dat het goed tegen de huid moet aansluiten

Speciale producten voor vrouwen

 • Incontinentieondergoed
  Er is een speciale productlijn ontwikkeld voor vrouwen met producten die niet te onderscheiden zijn van gewoon ondergoed. Deze vrouwelijke broekjes bieden bescherming bij urineverlies en zijn beschikbaar in verschillende stijlen, kleuren en maten en passen bij alle kleding en elke gelegenheid.
 • Lees meer over incontinentieondergoed voor vrouwen.

   

 • Er bestaan wegwerp en wasbare onderleggers

Onderleggers

 • Extra bescherming
  Onderleggers worden gebruikt als bedbescherming of bij het verschonen. Een onderlegger bestaat uit een aantal lagen van verschillende materialen. De bovenlaag bestaat uit een drooghoudlaagje dat vocht doorlaat zodat het oppervlak droog blijft. De tweede laag, de absorptiekern, bevat materiaal dat de urine en/of verontreiniging opneemt. De onderlaag bevat een vochtdicht folie om doorlekken te voorkomen. Er bestaan wegwerp en wasbare onderleggers.
 • Vanaf 1 januari 2011 geldt dat incontinentie-onderleggers in verband met urinelozing en defecatie (ontlasting) alleen nog vergoed worden als er "sprake is van een bijzondere individuele zorgaanvraag” (voor meer informatie kijk bij Vergoedingen).
 • Zwemluiers houden ontlasting tegen in het water

Speciale kleding

 • Speciale kleding kan het omgaan met incontinentie gemakkelijker maken.
 • Zwemluiers
  Zwemluiers zijn ontwikkeld voor mensen met ontlasting incontinentie. Het uiterlijk is als een gewone zwembroek, doch eventuele ontlasting wordt opgevangen.
 • Aangepaste kleding
  In Amerika zijn er bedrijven gespecialiseerd in het aanpassen van kleding. In Nederland bijvoorbeeld www.anderszorgen.nl. Of er in Nederland nog meer fabrikanten bestaat weten wij niet.

  Er bestaan speciale T-shirts welke langer zijn en in het kruis worden vastgeknoopt. Hierdoor wordt vermeden dat incontinentie materiaal zichtbaar kan worden bij de broekrand. • Klitteband kan worden gebruikt om sluitingen gemakkelijk en snel te kunnen openen.

 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie