Titel menubalk illustratie
 • Het is belangrijk dat een katheter de juiste dikte en lengte heeft voor uw lichaam.

Niet alle katheters zijn hetzelfde

 • Grote verschillen tussen katheters
  In een uitgebreid artikel legt Wellspect uit dat er grote verschillen bestaan in zowel kwaliteit als prestaties van katheters. Katheteriseren vergt over het algemeen weinig oefening waardoor het al snel een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven wordt. Er is echter een ruim aanbod van katheters om uit te kiezen. Hoe weet u dan welke u moet gebruiken?

  Wellspect geeft tips:
   
  • Wat is mijn maat?
   Het is belangrijk dat een katheter de juiste dikte en lengte heeft voor uw lichaam. Ook de dikte van de katheter is van belang. Dit wordt ook wel de charrièremaat (CH) genoemd.
  • Is de katheter gebruiksvriendelijk?
   Let erop dat uw katheter een verpakking heeft die eenvoudig te openen is, dat de katheter een stevige grip heeft en gemakkelijk te bedienen is zonder de katheterslang aan te raken (voor minimale bacteriële besmetting).
  • Hoe glad is het katheteroppervlak?
   Een hydrofiele coating zorgt ervoor dat het katheteroppervlak glad wordt en gemakkelijk in de urethra kan worden ingebracht, als er water wordt toegevoegd. Het uitgebalanceerde oppervlak zorgt ervoor dat de katheter niet uitdroogt, maar glad en veilig blijft zowel tijdens het inbrengen als het verwijderen.
  • Past het bij mijn dagelijks leven?
   Als u vier of vijf keer per dag moet katheteriseren dan wilt u niet alleen een katheter die makkelijk in gebruik is, maar ook een verpakking die past bij uw dagelijkse routines. Is het discreet genoeg om op te vouwen en in uw broekzak te bewaren? Of past het in uw handtas? Kunt u het zelfstandig hanteren en is het eenvoudig weg te gooien?
  • Wat is de impact op het milieu?
   Momenteel is POBE (Polyolefin Based Elastomer) het best beschikbare kathetermateriaal zonder PVC of weekmakers. Het combineert zeer goede fysieke eigenschappen met uitzonderlijk goede milieuprestaties.
  • Is het veilig te gebruiken?
   Vraag naar klinisch bewijs waaruit blijkt dat de katheter die u dagelijks zult gaan gebruiken veilig is op de lange termijn. Een katheter moet problemen juist oplossen en geen problemen creëren.

  Lees het volledige artikel over welke katheter u moet gebruiken.
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie