• Met darmspoelen kan ongewild verlies van ontlasting worden voorkomen

Waarom darmspoelen?

 • Zorgen voor uw darmen
  Een goede routine in de zorg voor uw stoelgang zal uw lichamelijke en emotionele welzijn verbeteren en u helpen om:
  • een regelmatige en pijnvrije stoelgang te hebben
  • ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie) en obstipatie (constipatie of verstopping) te voorkomen
  • uw levenskwaliteit te verbeteren
  Als uw darmklachten niet met conservatieve methoden worden opgelost, en u nog steeds ongelukjes ondervindt of er problemen optreden tijdens het legen van uw darmen, dan kan het spoelen van uw darmen helpen.
 • Darmspoelen
  Darmspoelen kan ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie) en obstipatie (constipatie of verstopping) voorkomen door ervoor te zorgen dat stoelgang regelmatig en voorspelbaar wordt. Bij darmspoelen wordt water in de darm ingebracht met een rectale katheter. Het water stimuleert de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, om obstipatie (constipatie of verstopping) en het risico op ongelukjes te vermijden.
 • De voordelen van darmspoelen:
  • Voorkomt fecale incontinentie en obstipatie gedurende maximaal 2 dagen
  • Stelt u in staat om te beslissen wanneer u uw darmen leegt
  • Laat u kiezen op welk moment van de dag u wilt spoelen, zodat het past in uw levensstijl.
  • Uw kwaliteit van leven wordt verbeterd
  • Peristeen is een draagbaar en licht systeem dat is ontworpen om irrigatie gemakkelijk te maken
 • Vooraf
  Als u gaat darmspoelen, raadpleeg dan altijd uw arts. Om een darmspoel-systeem (zoals Peristeen) te kunnen gebruiken, moet u een voorschrift krijgen van uw huisarts of verpleegkundige. Ook moet u altijd een ervaren, gespecialiseerde zorgverlener raadplegen voordat u met de darmspoelprocedure begint.
 • Bij routinematig gebruik kan het ongemak van fecale incontinentie worden verminderd.

Hoe gaat darmspoelen in z'n werk?

 • Aan de slag
  Met darmspoelen leegt u de darmen door het invoeren van water in de darm met behulp van een rectale katheter. U doet dit zittend op het toilet. Het water stimuleert de spieren in de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd.

  De katheter is uitsluitend bedoeld voor eenmalig gebruik. Gebruik bij elke irrigatie een nieuwe katheter. De katheter is vooraf gecoat voor een soepelere, eenvoudigere inbrenging en heeft een zachte opblaasbare ballon, die zich tijdens de irrigatie in het rectum bevindt, waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken of de katheter op zijn plaats blijft.

  Aangezien alleen water nodig is, is dit een effectief alternatief voor andere darmbeheermethoden waarbij medicatie nodig is. U kunt deze methode zelf uitvoeren of met de hulp van iemand anders. U bent in staat zelf te beslissen waar en wanneer u uw darmen wilt legen. Wanneer darmspoelen routinematig wordt gedaan, dagelijks of om de dag, kan het bijdragen aan het verminderen van lichamelijk ongemak en de angst voor fecale incontinentie en obstipatie.
 • Hoe vaak moet ik spoelen?
  Het darmspoelen leegt de darm meestal zo effectief dat fecale incontinentie en obstipatie tot twee dagen voorkomen wordt.
 • Er bestaan verschillende systemen die u kunt gebruiken bij darmspoelen

Welke systemen?

 • Verschillende systemen
  Er bestaan verschillende systemen, namelijk:
  • het darmspoelsysteem Peristeen van Coloplast
  • De Irrigatieset Anaal van Curion
  • Het Navina™ Smart-systeem van Wellspect Healthcare

  We lichten er twee systemen uit:
 • Peristeen van Coloplast
  Peristeen leegt de darmen door het invoeren van water in de darm met behulp van een rectale katheter. U doet dit zittend op het toilet. Het water stimuleert de spieren in de darmen en spoelt de ontlasting weg, waardoor de onderste helft van de darm wordt geleegd.

  Aangezien alleen water nodig is, is Peristeen een effectief alternatief voor andere darmbeheermethoden waarbij medicatie nodig is. U kunt deze methode zelf uitvoeren of met de hulp van iemand anders. U bent in staat zelf te beslissen waar en wanneer u uw darmen wilt legen.

  Meer details over Peristeen van Coloplast
   
 • Het Navina™ Smart-systeem van Wellspect Healthcare
  Transanale irrigatie (TAI) is een techniek voor het effectief legen van de darm. Het is een proces waarbij het verwijderen van ontlasting uit het rectum en het lagere deel van het colon mogelijk wordt gemaakt door water in de darm te spoelen. 

  TAI helpt constipatie en incontinentie te voorkomen en zorgt er tevens voor dat de darmfunctie weer voorspelbaar wordt. De therapie geeft de patiënt de controle terug over de tijd en plaats van een toiletbezoek.. Hierdoor kan de gebruiker weer plannen gaan maken en spontaan iets ondernemen.

  Met Navina Smart is TAI eenvoudig te instrueren, aan te leren en te gebruiken. Het doel van Navina Smart is om TAI zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Met de elektronische pomp en controle-unit is minder lichamelijke inspanning en coördinatie nodig. Via de bedieningsknoppen zijn het vullen van de ballon, de waterstroomsnelheid en het volume eenvoudig en precies te controleren.

  Meer details over Het Navina™ Smart-systeem van Wellspect Healthcare
 • Vergoeding voor darmspoelen is geregeld vanuit de basisverzekering

Vergoeding en bestellen

 • Vergoeding
  Vergoeding voor darmspoelen is geregeld vanuit de basisverzekering, waarbij het van belang is dat er een indicatie voor darmspoelen is opgesteld door uw behandelend arts. U heeft geen aanvullende verzekering nodig
  Meer informatie over de vergoeding van darmspoelen vindt u op Vergoedgeregeld.nl .
 • Waar kan ik mijn darmspoelmaterialen bestellen?
  U kunt uw hulpmiddelen bij medisch speciaalzaken of apotheken bestellen die door uw zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Informatie over gecontracteerde medisch speciaalzaken en apotheken met betrekking tot darmspoelen is niet altijd eenduidig. Wij adviseren u daarom om vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren welke medisch speciaalzaken en apotheken zijn gecontracteerd voor het leveren van uw darmspoelmaterialen.
 • Probeer een bepaalde routine te krijgen door steeds rond hetzelfde tijdstip te spoelen
 • Eten en drinken helpt de natuurlijke beweging van de darm, daardoor is ongeveer 30 minuten na een maaltijd een goed moment.

Vragen en tips

 • Welk tijdstip van de dag is het beste voor het spoelen?
  Probeer een bepaalde routine te krijgen door steeds rond hetzelfde tijdstip te spoelen. Eten en drinken helpt de natuurlijke beweging van de darm, daardoor is ongeveer 30 minuten na een maaltijd een goed moment. Maar wees niet bang om de routine lichtjes te veranderen om het spoelen aan uw dagelijkse routine aan te passen.
 • Kan ik met een darmspoelsysteem reizen?
  Ja. Vergeet niet om naast uw spoelsysteem veel wegwerpkatheters mee te nemen omdat ze mogelijks niet overal verkocht worden. Als u het systeem in het buitenland gaat gebruiken, gebruik dan flessenwater of afgekoeld gekookt water in landen waar het leidingwater niet veilig is om te drinken. Onthoud dat wanneer u van tijdzone verandert, het even kan duren voordat uw lichaam aan een nieuwe routine went. Ook kan het voedsel in het buitenland verschillen, wat de darmen kan beïnvloeden.
 • Wat moet ik doen als ik tussen de spoelingen door verlies van ontlasting heb?
  Als u tussen het spoelen door last heeft van ongewild verlies van ontlasting (ontlastingsincontinentie), kan de oorzaak een onvoldoende lediging van uw darmen zijn, als gevolg van obstipatie (constipatie of verstopping) of harde ontlasting. Een andere oorzaak kan zijn dat u met het spoelen te veel water heeft gebruikt. Neem contact op met uw arts of verpleegkundige om u te helpen een nieuw plan voor het darmspoelen op te stellen. Als het probleem zich blijft voordoen, kan een Peristeen anaaltampon uitkomst bieden.
 • Ik heb een vraag over het spoelen van mijn darmen. Bij wie kan ik terecht?
  Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw verpleegkundige. Ook zijn er ondersteuningsprogramma’s van fabrikanten en medisch speciaalzaken beschikbaar waar u terecht kunt voor vragen of ondersteuning. Spoelt u bijvoorbeeld met Peristeen dan zou Peristeen Support Peristeen Support (www.peristeen.nl) voor u interessant kunnen zijn..
 
× Let op!   Deze site maakt gebruik van analytische cookies voor het goed functioneren en het algemeen analyseren van het bezoek op deze site.
Door verder te gaan op deze website, ga je akkoord met het gebruik hiervan. Meer informatie